Embracer i ny miljardaffär – köper Perfect World entertainment

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Speljätten rejält i shoppingtagen.

Så sent som förra torsdagen skrev vi om den värmländska speljätte Embracer var i färd med att köpa Asmodee, en jätte inom brädspelsvärlden. Affären är inte klar och påskriven ännu men den initiala köpeskillningen ska ligga på nästan 28 miljarder svenska kronor.

Men i väntan på att den affären ska bli klar vilar inte spelkoncernens vd Lars Wingefors på hanen. 

På tisdagsmorgonen meddelar Embracer att de köper den amerikanska spelutvecklaren Perfect World Entertainment i en affär på 125 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor.

Affären genomförs genom att 60 miljoner dollar betalas kontant medan resten består av aktier i Embracer. 

Två bolag i Perfect World Entertainment

I affären ingår både PWE Publishing och Cryptic Studios. Cryptic Studios är kända för så kallade MMOs (massive multiplayer online games). För en lekman kan man förklara det som spel där flera hundra spelare är inne och spelar samtidigt. Det mest kända exemplet är World of Warcraft. Bolaget har bland annat lanserat Neverwinter och Star Trek Online.

PWE Publishing är en spelförläggare som bland annat har speltitlar baserade på Star Trek och Dungeons and Dragons i sin portfölj.

Bolagen kommer att finnas under Embracers dotterbolag Gearbox Entertainment.

“Det är en ära för oss att välkomna denna talangfulla grupp till Gearbox Entertainment familjen", säger Randy Pitchford, grundare av Gearbox.

"Detta åtagande görs i ett spännande nytt samarbete som bildas när det talangfulla förlagsteamet på Perfect World och deras kommande spellanseringar får stöd och accelereras av Gearbox Publishing teamets förmågor och styrkor,”

Samtidigt köper bolaget också den amerikanska spelstudion Shiver av grundarna, och den ungerska animeringsstudion Digic. Dessutom köper Embracer tyska Spotfilm Networx. I de affärerna går bolagen inte ut med någon köpeskillning.

Uppdatering: Senare under dagen meddelade Embracer också att de köpt det amerikanska underhållningsbolaget Dark Horse. Bolaget, som äger och kontrollerar över 300 varumärken, bildar en egen operativ enhet inom Embracer.

Läs mer