Sök

Så (sjukt) mycket betalade Facebook för att använda Meta

MetaSociala medier

Mark Zuckerberg fick öppna plånboken. Foto: TT/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Tvingades punga ut med rejält med pengar till en bank i norra USA.

Under uppmärksammade former bytte Facebook namn på sitt moderbolag till Meta i slutet av oktober. 

Namnbytet skedde, enligt grundaren Mark Zuckerberg, för att bolaget satsar allt mer på det som kallas metaverse, en slags virtuell värld. Redan idag har bolaget över 10.000 anställda som jobbar med utveckling av hårdvara som AR-glasögon. 

"Vi är i nästa kapitel av internet, och det är nästa kapitel för vårt företag också", sa Mark Zuckerberg i samband med att namnbytet blev officiellt.

Meta (det som hette Facebook förut alltså) äger ju förutom det stora sociala mediet även bland annat Instagram, men alla produkter kommer att behålla sina gamla namn.

Men det är inte gratis att byta namn på ett av världens största företag. Nu berättar Forbes att Mark Zuckerbergs skapelse betalat 60 miljoner dollar, motsvarande 550 miljoner kronor, för de exklusiva rättigheterna till namnet Meta från en bank i South Dakota. Banken får nu ett år på sig att ta bort alla kopplingar till namnet Meta.

Det får oss på redaktionen att tänka på en annan händelse. Nämligen när e-handelsjätten Amazon köpte loss domännamnet amazon.se från en kvinna på Östermalm. Läs mer om det här.

Läs mer