Mathem slukar Mat.se – Axfood blir ny storägare

MathemKinnevike-handel
Johan Lagercrantz, vd för Mathem och Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Johan Lagercrantz, vd för Mathem och Klas Balkow, vd och koncernchef för Axfood.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Mathem slukar Mat.se i den omdanande affär som presenterades på tisdagen.

Axfood blir i och med transaktionen storägare i Mathem där Kinnevik sedan tidigare drar i trådarna.

Affären går till så att Axfood säljer Mat.se och får betalt i aktier i Mathem, närmare bestämt motsvarande en ägarandel på 16,5 procent. 

I affären ingår även att Mathem tecknar ett långsiktigt leverans- och samarbetsavtal med Axfoods inköp- och logistikbolag Dagab.

“Tillsammans med Mathem skapar vi nu ett starkare och bättre renodlat e-handelserbjudande för Mathems och Mat.se:s kunder. Det långsiktiga leverans- och samarbetsavtal som Dagab och Mathem ingår bidrar ytterligare till att stärka erbjudandet mot konsument”, säger Klas Balkow, vd för Axfood.

Kinneviks ägarandel kommer att gå från 37 till cirka 31 procent som ett resultat av affären som välkomnas av investmentbolagets vd Georgi Ganev

“Axfoods ledande marknadsposition och passion för bra och hållbar mat kommer att stärka Mathems kunderbjudande och vi ser fram emot att stötta bolaget på deras tillväxtresa tillsammans med vår nya partner”, säger han i ett pressmeddelande. 

Partnerna skriver även att det nya bolaget "kommer att skapa synergier och skala som möjliggör utvecklingen av ett ännu starkare kunderbjudande inom e-handel av hemlevererade daglivaror".

Finns flera personkopplingar

Affären är alltså helt aktiebaserad och när de båda bolagen har värderats har parterna tittat på omsättningen under de senaste tolv månaderna. Värderingen av Mat.se sattes till 688 miljoner kronor, motsvarande 1,5 gånger bolagets rådande omsättning. 

Noterbart är att det finns flera personkopplingar mellan de två storägarna som sannolikt har underlättat affären. Axfood ägs till cirka 50 procent av Axel Johnson-gruppen där koncernchefen heter Mia Brunell Livfors. Hon var vd på Kinnevik mellan 2006 och 2014. 

Vidare har Mathem ett djupt samarbete med Clas Ohlson. Chefen för Axfood Klas Balkow var vd för Clas Ohlsson mellan 2007 och 2016. 

Läs mer