Sök

Influencio samlar influencers och går ihop med techentreprenör – vill lansera kryptovaluta

InfluencioKryptovaluta

Daniel Daboczy. Foto: Jonas De Lange / Skärmdump

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Finansinspektionen varnar ständigt för kryptovalutor i allmänhet och lanseringar av mindre valutor i synnerhet.

Nu ska flera av Sveriges största influencers lansera just en sådan – tillsammans med techentreprenören Daniel Daboczy.

”Jag har inga kommentarer”, skriver influencerstjärnan Joakim Lundell till Breakit, som är en av profilerna som beskrivs vara en del av "grundarteamet".

Daniel Daboczy grundade Fundbyme för över tio år sedan och var länge vd för bolaget som driver en plattform för gräsrotsfinansiering. I slutet av 2020 lämnade han vd-posten och under våren sålde han sina sista aktier i bolaget, en aktie som varit ett kursmässigt fiasko sedan noteringen i början av 2019. 

Idag är Daniel Daboczy vd för det Singapore-baserade kryptobolaget Technichorum som för några månader gick ut med planerna på en kryptovaluta med namnet Influencio

Valutan är enligt ett pressmeddelande utformad för att “lösa de osammanhängande betalningsmetoderna i den globala branschen för influencermarknadsföring”. 

Valutan ska lanseras i samarbete med nästan 40 tv- och social media-profiler. Här listas, trots de globala ambitionerna, mest svenskar: Joakim och Jonna Lundell, Danjal Kanani, Denise Moberg, Vlad Reiser, Daniel Norlin, Samir Badran, Ken Ring för att nämna några. 

Denna skara benämns som “Founding team of Influencers” på hemsidan och enligt uppgifterna där har de sammantaget en bit över 15 miljoner följare i sina kanaler. Det är ingen vågad gissning att det är dessa följare som kommer att vara en av målgrupperna när Influencio ska marknadsföras. 

Det är heller inte särskilt osannolikt att de nämnda profilerna kommer få “Influencio” som ersättning för att marknadsföra valutan. Så har det nämligen gått till när flera andra mindre kryptovalutor har lanserats. När många följare och fans har köpt valutan har denna rusat i värde, precis som exempelvis en aktie stiger när köptrycket blir stort. Flera har sedan kollapsat i värde, några av dem har varit tvättäkta bedrägerier från start. 

En miljard coins

Valutan kommer omfatta totalt 1 miljard “coins” och enligt pressmeddelandet från mitten av september skulle 250 miljoner av dessa ges ut den 7 oktober. Om denna ICO, “initial coin offering”, verkligen har genomförts är något oklart. 

På hemsidan influencio.io är budskapet nämligen att förhandsförsäljningen ska starta snart – “Pre-sales starting soon” heter det där. I ett formulär erbjuds man uppge sina kontaktuppgifter om man vill veta mer, inklusive fylla i ett fält för det belopp man önskar köpa för. 

“The best deals are made when buying as early as possible”, heter det på hemsidan. 

Man kan undra vad Finansinspektionen tycker om det rådet. Myndigheten har flera gånger varnat för kryptovalutor, och då inte minst vad gäller de risker som är förknippade med lanseringen av mindre valutor i så kallade ICO:s. 

“De riskerna som vi pekade på var att köpet av en token inte nödvändigtvis för med sig någon som helst rättighet för konsument, att det pris som en token lanseras för inte behöver ha satts av någon oberoende part, och att det inte finns någon garanterad tillgång till en andrahandsmarknad”, har exempelvis Malin Omberg, chef för verksamhetsområdet Marknader, sagt. 

“Vi pekade också på att en ICO – i direkt motsats till en IPO – normalt inte omfattas av några prospektregler och att det informationsmaterial som man upprättar därför inte behöver vara särskilt rättvisande”, sade hon också.

På Twitter har Daniel Daboczy, som Breakit inte fått tag på, bemött anklagelser om att Influencio inte är ett seriöst projekt med: "Vad är scammen? Eller är det så att du bara snackar skit."

Koppling till Jocke & Jonnas börsbolag

Varumärket Influencio är i Sverige kopplat till Malaka Invest AB där en av styrelseledamöterna, av totalt två, är Danjal Kanani. Han är nära allierad med Joakim och Jonna Lundell och brukar inte sällan kallas ekonomiansvarig i samband med duons affärer. 

Danjal Kanani är även vd för det börsnoterade bolaget Newton Nordic, ett bolag som influencergänget tog över under uppmärksammade former och vars aktie sedermera handelsstoppades av börsoperatören Nasdaq. Tanken är att bolaget framöver ska driva en plattform för marknadsföring via just influencers. 

"Jag har inga kommentarer. Du får ta det med ansvariga bakom", säger Joakim Lundell till Breakit om kryptoprojektet.

Breakit har upprepade gånger sökt Daniel Daboczy och Danjal Kanani för en kommentar, men hittills utan framgång. 

Läs mer