Sök

Daniel Ek satsade en miljard på "krigs-tech" – nu uppmanas det till bojkott av Spotify: "Säg upp era abonnemang!"

Spotify

Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den oväntade investeringen från Spotify-grundaren väcker reaktioner på internet.

Spotify-grundaren och vd:n Daniel Eks meddelade tidigare i år att han ska börja investera tungt i teknikbolag via det nya bolaget Prima Materia. Totalt sett ska den svenske miljardären satsa 1 miljard euro på europeiska startups. Syftet är bland annat att stötta “den europeiska drömmen”.

“Jag kommer att göra det genom att finansiera så kallade moonshots, med fokus på teknologi avancerad nog för att skapa ett signifikant positivt avtryck. Jag kommer arbeta med forskare, entreprenörer, investerare och regeringar för att uppnå det här”, sa Daniel Ek när han presenterade Prima Materia. 

LÄS MER: Hemliga detaljerna om Daniel Eks Prima Materia – bolagen, medarbetarna och så många miljoner ska de investera varje år

Den första offentliga investeringen, som presenterades i början av november, verkar däremot inte ha gått hem hos alla. Daniel Ek investerade nämligen 1 miljard kronor i den tyska försvars-startupen Helsing. Bolaget har tagit fram mjukvaruplattform som med hjälp av AI skapar kartor över slagfält i realtid. Man poängterade också att den bara skulle säljas till liberala demokratier.

“Vårt mål är att säkerställa att deras arbete har en så stor positiv effekt på världen som möjligt”, sa han till Dagens industri då.

Nu rapporterar bland annat Expressen och musik-sajten NME om hashtaggen #Boycottspotify, som börjat cirkulera på bland annat Twitter. Syftet är att få användare och artister att säga upp sina abonnemang, eftersom de inte vill stödja Daniel Ek och hans investeringar i militärteknik.

Bland annat skriver musikproducenten Darren Sangita:

”Bojkotta Spotify nu! Säg upp era abonnemang i dag. Artister och musikälskare får inte stödja den militära AI-industrin”, rapporterar Expressen.

Hur stort uppropet mot Spotify faktiskt kan växa sig återstår att se. Men hashtaggen har fortsatt att dyka upp i sociala medier de senaste dagarna.

Läs mer