Sök

Renoveringar blir lätt kaos – Renomate ska bringa ordning: “Ingen är nöjd”

RenomateHometech

Från vänster: Renomate-grundarna Karl Nyström och Anna Wennerstein. Foto: Renomate

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Anna Wennerstein hade själv gjort många renoveringar – och blivit den i kompisgänget som alla bad om råd.
När hon träffade medgrundaren Karl Nyström föddes idén till bolaget Renomate.

“Är briefen bristfällig blir jobbet fel. Skit in, skit ut”, säger hon.


Varje år görs många tusen stora renoveringar i Sverige. Beställarna är ofta privatpersoner utan tidigare erfarenhet av att kravställa byggprojekt – och det är där det blir fel.

Nu vill entreprenörerna bakom det unga bolaget Renomate göra något åt problemet.

“När du ska bygga om frågar du kanske en granne eller en kollega om de vet någon bra byggare. Du får ett par rekommendationer, ringer byggaren och kör igång. Men om du gör det för första gången missar du ofta att tänka igenom allt. Då blir briefen mot byggaren otydlig, projektet ändras över tid och kostnaden stiger. Någonstans där börjar kommunikationen bli ansträngd och i slutändan är ingen nöjd”.

Så säger Anna Wennerstein, medgrundare till startup-bolaget Renomate. Bolaget föddes för två år sedan på en fika med affärspartnern Karl Nyström.

Gratis för privatpersonen 

De hade båda renoverat hemma många gånger och upplevt liknande problem. Dessutom var de renoveringskompisar till alla sina bekanta – den person som man ringer när man vill ha tips.

Idén de kom på var inspirerad av kommersiella byggen, där det alltid finns en professionell kravställare.

“Det här är sprunget ur ett konkret behov på marknaden. Ofta är varken kunden eller byggaren riktigt rustade för att få till en bra brief. Och är briefen bristfällig blir jobbet fel. Skit in, skit ut”, säger Anna Wennerstein.

Renomates tjänst fungerar såhär:

  • Den som vill renovera fyller i ett formulär på bolagets sajt.
     

  • Renomate ringer upp, gör ett förberedande samtal och hjälper till med att få till en professionell kravspecifikation.
     

  • En “renoveringskompis” från Renomate kopplas in. Kompisen är med på första mötet med byggaren och finns sedan med och ger support till båda parter genom hela projektet.
     

  • Byggaren som får uppdraget betalar en mindre procentandel av uppdragets värde till Renomate. Privatpersonen betalar ingenting.

Går att ringa till

Anna Wennerstein säger att branschen har fastnat i ett gammalt tänk där digitala tjänster förmedlar uppdrag till byggare utan att ta ansvar för helheten.

“Vi är med hela vägen, på riktigt. Vi använder vår techlösning för att varje renoveringskompis ska hinna med så många uppdrag som möjligt på ett bra sätt. Men vi är ingen helt digital tjänst. Vi vill vara personliga och gå att ringa till”, säger hon.

Renomate har än så länge hanterat runt 100 renoveringar, där snittpriset för hela renoveringen ligger på runt en halv miljon.

Nu är bolaget i färd med att ta in fler anställda och skala upp.

Till det har Renomate tagit in 1,5 miljoner kronor i såddkapital från headhuntingfirman Head Agents medgrundare Susanna Liljestam-Heigard, Tobin Properties grundare Erik Karlin och Michal Kalinowski som startade produktionsbolaget The Chimney Pot. 

“Det är väldigt intressant att se vilka som söker. Att vara renoveringskompis är ju en roll som inte riktigt finns sedan tidigare. Vi har fått ansökningar från allt från snickare till folk som jobbar i vården eller med kommunikation.  Den gemensamma nämnaren är att de delar vår vision och syn på hur renoveringsbranschen kan förbättras och professionaliseras”, säger Anna Wennerstein.

Kan återvinna kök framöver 

En utmaning för renoveringsbranschen är att den orsakar betydande utsläpp när gammalt material går till tippen och nytt ska sättas in.

Renomate har idéer på hur det i framtiden skulle kunna fungera bättre, till exempel när någon byter ut sitt kök.

“Vi har planer för hur vi bland annat skulle kunna implementera ett cirkulärt tänk kring produkter som lämnar våra renoveringsprojekt”, säger Anna Wennerstein.

Renomate är en del av en trend som vi på Breakit har valt att kalla för hometech – nya tjänster för att bygga om ditt hem. Andra exempel är ​​Snêk som låter dig formge ditt eget kök i 3D och träbolaget Lundqvist vars tjänst vill fungera som ett “The Sims för byggbranschen”.

Läs mer