Sök

Börsen stoppar aktien i Jocke & Jonnas bolag

Influencer PanelinfluencersBörs

Jocke & Jonna. Foto: Christine Olsson/TT, Jessica Gow/TT.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Börsoperatören Nasdaq har stoppat handeln med aktien i Newton Nordic – det bolag som ett gäng influencers med Jocke och Jonna i spetsen ville ta över.

Vad som ligger bakom stoppet är ännu oklart. "Det har inte flaggats från något håll att det här skulle ske", säger Emil Åkesson, som nyligen valdes till ny ordförande för bolaget.

Meddelandet från Nasdaq är ytterst sparsmakat på information och budskapet är egentligen endast att aktien i Newton, och alla andra finansiella instrument kopplat till aktien, har handelsstoppats. 

I en kort mejlkommentar till Breakit säger Nasdaqs kommunikationschef David Augustsson att börsoperatören “inte kan säkerställa en välordnad handel i aktien för närvarande”. 

Vad som ligger bakom detta och vad det exakt betyder för Influencer Panels försök att ta sig på börsen First North, och då i princip ta över Newton plats på börsen, är inte klarlagt i skrivande stund. 

Ägs av influencer-stjärnorna

Influencer Panel är det bolag som ägs av bland andra mediaprofilerna Joakim och Jonna Lundell samt deras samarbetspartner Danjal Kanani. Verksamheten inom Influencer Panel är helt ny och tanken är att bolaget ska koppla ihop annonsörer med influencers. 

Denna verksamhet har ännu i flyttats över till Newton, men sedan några veckor tillbaka sitter influencer-gänger i styrelsen för Newton och Daniel Kanani är vd för det noterade bolaget. 

“Generellt så har Nasdaq krav på bolag som är noterade, att de uppfyller vissa kriterier. När så inte är fallet har vi som första åtgärd att stoppa handeln med aktien och på så sätt ge bolaget en chans att återuppfylla dessa villkor”, säger David Augustsson på Nasdaq i en uppföljande kommentar till Breakit. 

De villkor som David Augustsson pratar om finns med i den regelbok som gäller på First North. Det handlar bland annat om det måste finnas en viss ägarspridning och regler kring bolagets informationsgivning riktad mot finansmarknaderna. 

Oklart när stoppet kan hävas

Nasdaq kan inte säga om, och när, handelsstoppet kommer att lyftas. 

“Vi för en dialog med bolaget. Så det är inte bara upp till oss. Vi kan inte nuläget säga om, och när, handeln kommer återupptas”, säger David Augustsson. 

Breakit har i flera artiklar rapporterat om hur detta bolag vill ta bakvägen in på börsen, en process som varit kantad av dramatik och som av allt att döma har regisserats av ett bolaget som heter Capital Conquest, en aktör som redan tidigare varit inblandad i finansiella härvor. 

På en bolagstämma tidigare under november röstade ägarna i det berörda börsbolaget, Newton Nordic, igenom ett förslag om att detta teknikbolag skulle gå ihop med Influencer Panel och betala med egna aktier. 

Konsekvensen skulle bli att ägarna av Influencer Panel skulle bli storägare i det börsnoterade bolaget. 

Styrelsen för Newton protesterade mot förslaget och tvingades avgå på stämman och ersattes då av helt ny styrelse, däribland av Jocke och Jonna. 

Frågan är nu om Nasdaq har satt stopp för det hela.

Emil Åkesson, som valdes till ny ordförande för bolaget på stämman för cirka tre veckor sedan, säger till Breakit att bolaget har varit i kontakt med Nasdaq via sin rådgivare på nästan daglig basis under den senaste tiden.

Men han vet inte varför börsen har valt att säga stopp. 

“Vi vet inte varför aktien är handelsstoppad. Vi är överraskade, det har inte flaggats från något håll att det här skulle ske”, säger han till Breakit.  

Läs mer