Stor polisinsats vid Northvolts batterifabrik – vill stoppa människohandel

Northvolt

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Flera myndigheter på plats för att utföra kontroller.

Under förmiddagen har polisen och företrädare för flera olika myndigheter haft en stor insats på batterifabriken Northvolts fabriksbygge i Skellefteå.

Åsa Mjörndal, presstalesperson på polisen säger till Västerbottenskuriren att representanter från polisen, Skatteverket och Jämställdhetsmyndigheten är på plats.

"Det är en typ av kontroll som genomförs regelbundet, både anmält och oanmält."

Inspektionerna görs för att motverka brott och regelöverträdelser på arbetsplatser men hon vill inte säga om de har fått uppgifter om att brott har begåtts vid fabriksbygget.

"Någon bakgrund vill jag inte gå in på i det här läget", säger hon.

"Vi kontrollerar ett antal företag på det här området".

Senare under dagen gick polisen ut med ett skriftligt uttalande där de förklarar varför de var på plats.

"Syftet är att motverka utnyttjande av arbetskraft genom människohandel och människoexploatering, ekonomisk brottslighet avseende utnyttjande av välfärdssystemen på felaktiga grunder och undanhållande av stora ekonomiska summor från samhället samt brott mot arbetsmiljölagstiftningen", skriver Polisen.

Ska bli lika stor som Gamla Stan

Northvolts fabriksbygge är ett av de stora industriprojekt som just nu pågår i Norrland. Bolagets grundare Peter Carlsson har som mål att bygga världens grönaste batteri och har lyckats få med sig både jättar som Volkswagen som techkändisar som Cristina Stenbeck och Daniel Ek (här finns hela listan på bolagets ägare).

Fabriken kommer när den är färdigbyggd vara lika stor som Gamla Stan i Stockholm.

Till lokaltidningen Norran kommenterar Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt, dagens inspektion.

”Det görs löpande planerade arbetsplatsinspektioner av myndigheter på byggarbetsplatsen under hela projektets gång, med några månaders mellanrum, vilket vi sätter ett stort värde på. Vi har också själva efterfrågat ett större proaktivt arbete tillsammans med relevanta myndigheter. I regel under dessa arbetsplatsinspektioner kontrolleras dokumentation hos underleverantörer och deras anställda. Om några oegentligheter dyker upp meddelas det direkt till underleverantören med krav på åtgärder”.

Läs mer