Sök

Ikea köper in sig i Lage Jonasons budbolag Urb-it

Urb-itIkealogistik

Kevin Kviblad, vd på Urb-it. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Ikea-bolaget Ingka Investment blir storägare i Urb-it.

Sista milen-bolaget ska nu gå in i flera nya städer.

“Vi är nu i en position där vi snabbt kan skala upp”, säger vd:n.

Det var tidigt i fredagskväll, när många potentiella läsare var sysselsatta med annat, som budbolaget och sista milen-leverantören Urb-it skickade ut pressmeddelandet: Ikea-bolaget Ingka Investment köper in sig för 95 miljoner kronor. 

"Urb-it är ett snabbväxande bolag som vill skapa en positiv påverkan på samhället och miljön med en utsläppsfri logistisktjänst och vi är glada och nöjda att nu gå in som minoritetsaktieägare. Vi har en stark tro på Urb-its fortsatta tillväxtpotential”, säger Krister Mattsson som är chef för Ingka Investments i pressmeddelandet.  

Ikea-gruppen är en snårig konstruktion. Det bolag, Ingka Investments, som gör investeringen är knutet till Ingka Group som driver via ett franchiseavtal de flesta Ikea-varuhus i världen. 

Investeringen sker via en riktad emission där Ingka får köpa 21,6 miljoner aktier för 4:40 kronor styck. Aktien stängde på 4:83 kronor i fredags. Ikea-bolaget får därmed köpa in sig med en rabatt på nästan 10 procent. Ikea:s ägarandel kommer efter att emissionen är helt genomförd uppgå till strax under 10 procent. 

Nya städer

Urb-it finns i nio städer för närvarande och bolagets verksamhet har en tyngdpunkt i Storbritannien och Frankrike. Bolaget ska använda pengarna för att bredda sig geografiskt. 

“Vi är nu i en position där vi snabbt kan skala upp. Vi kommer att fortsätta att investera i vår tillväxtstrategi genom att etablera nya hyperlokala hubbar och skala upp vår cykelflotta – både i städer vi är aktiva i idag och genom expansion till nya städer. Kapitaltillskottet möjliggör även marknadsföringsinsatser som ytterligare ska driva vår tillväxt”, säger Urb-its vd Kevin Kviblad

Urb-it, som haft en svängig utveckling på börsen de senaste åren, ägs till 40 procent av finansprofilen Lage Jonason. I slutet av oktober blev det känt att fastighetsprofilen Ilija Batljan satsat pengar i bolaget. 

Bolaget aviserade tidigare under 2021 avtal med klädjätten Zalando och e-handelsgiganten Alibaba. Aktien har gått upp med 127 procent under de tolv senaste månaderna, exklusive måndagens uppgång som vid 10-tiden noterades till 12 procent.

Urb-its omsättning uppgick till 10,8 miljoner kronor under det första halvåret i år. Rörelseresultatet landade på -32,8 miljoner. 

Läs mer