Sök

Breakit och Bling vinner Stora Journalistpriset: "Det här är bara början!"

Shift
Deqa Abukar och Stefan Lundell vann Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare". Foto: Pressbild

Deqa Abukar och Stefan Lundell vann Stora Journalistpriset i kategorin "Årets förnyare". Foto: Pressbild

Breakit

Breakit

Deqa Abukar och Stefan Lundell har vunnit mediebranschens tyngsta prestige-pris – Stora Journalistpriset – för initiativet Shift.

Stora Journalistpriset är ett av de tyngsta priser en journalist kan få i Sverige – och nu har Breakits Stefan Lundell tillsammans med Bling startups medgrundare Deqa Abukar vunnit i kategorin “Årets förnyare”!

“Det känns jättebra! Och det här har nog större betydelse än jag kan förstå just nu. Vi får ett kvitto på att det vi gjort är bra och att det behövs mer av det", säger Deqa Abukar.

Stefan Lundell instämmer:
“Verkligen! Det här är bara början – nästa år gasar vi Shift ännu mer. I fler städer och på nya kanaler. Redan nu vill vi uppmana alla grymma entreprenörer att börja vässa på sin ansökan!”.

Juryns motivering löd: "Breakit tar med sig läsarna på ett journalistiskt experiment. En oväntad allians vill tackla ett problem: att investerarnas pengar stannar i Stockholms innerstad".

Historien om Shift

Allt började med en intervju som Stefan Lundell gjorde med Deqa Abukar i maj 2020. 

“Intervjun blev verkligen en ögonöppnare för mig hur svårt det är för entreprenörer i förorten att locka kapital från investerare”, säger Stefan Lundell.

Deqa Abukar driver nätverket Bling med fokus att stötta entreprenörer runt Järvafältet i norra Stockholm. I nätverket fanns över 300 entreprenörer – men ingen av dem hade fått in riskkapital till sina bolag.

“Vi började diskutera hur vi tillsammans kunde göra något åt problemet. Det var det som till sist ledde fram till Shift”, säger Deqa Abukar.

Granskade problemet journalistiskt

Med utgångspunkt från intervjun bestämde vi på Breakit att granska hur riskkapitalet egentligen fördelas i landet. Vår kartläggning visade att bara ett (1) bolag från orten lyckats få kapital från Sveriges tyngsta investerare de senaste åren – samtidigt hade riskkapitalisterna gått in med cash i 86 startups med adress i Stockholms innerstad. 

Och det var inte bara entreprenörer från orten som investerarna missar. Även kvinnliga entreprenörer och entreprenörer utanför storstan hade svårt att attrahera kapital, visade kartläggningen.

Men istället för att låta historien sluta där – vilket är det vanliga när det kommer till journalistik – valde vi att låta granskningen bli startskottet för en större satsning där vi tillsammans med Bling ville skapa verklig skillnad för alla Sveriges förbisedda entreprenörer. Målet var att koppla ihop investerarna runt Stureplan med orten och landsortens vassaste entreprenörer – alltså hitta en lösning på det problem som vår granskning visade. 

I ett första steg samlade vi ihop ett team av tio namnkunniga  och framgångsrika investerare som var redo att satsa pengar, förutsatt att "casen" var rätt. Därefter gav vi oss ut på jakt efter de bästa entreprenörerna – och på bara några veckor sökte nästan 250 bolag in till Shift. Efter tuffa gallringar fick tio av entreprenörsteamen pitcha i en Draknästetliknande-final.

“Fem av teamen fick en investering och totalt gick investerarna in med över 10 miljoner. Dessutom kopplade vi ihop investerarna med andra Shift-team så i slutändan fick ytterligare en handfull bolag investering”, säger Stefan Lundell.

Läs mer