Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gubbe ska hjälpa äldre med saker som inte ryms i hemtjänsten: "Väldigt stort intresse"

Gubbes team, liksom grundarna Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen. Foto: Press
Gubbes team, liksom grundarna Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen. Foto: Press

Med sin tjänst och digitala plattform vill Gubbe erbjuda ett komplement till hemtjänsten.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Den finska startupen Gubbe vill komplettera den vanliga hemtjänsten med sin egna plattform och tjänst som kopplar ihop unga och studenter med äldre som vill ha hjälp och/eller sällskap i hemmet. 

Sedan i somras har bolaget också ställt in siktet på den svenska marknaden och hoppas snart kunna expandera ytterligare i Europa, med Danmark och Tyskland som planerade destinationer för den fortsatta tillväxten. 

“Vi har hunnit vara aktiva i Sverige i omkring fyra månader nu. Men starten har varit väldigt bra. Tillväxten just nu är bättre än i Finland, det har varit ett väldigt stort intresse”, säger Sandra Lounamaa, som är medgrundare och vd för bolaget.

Hon fortsätter:

“Jag har haft idén bakom bolaget länge. Det började när min morfar dog och min mormor blev väldigt ensam. Hon spenderade alldeles för mycket tid själv. Då hittade vi till slut en jättebra person som vad villig att hjälpa henne idéellt, men upplevde begränsningar i vad vi kunde begära av henne. Därför grundade vi Gubbe."

Tjänst för att ta hand om nära och kära

Rent krasst får man betala en summa, i Sverige omkring närmare 1900 kronor i månaden (med rut-avdrag) för ett besök i veckan, för tjänsten. Sedan får personen hjälp med vad som nu kan behövas, oavsett om det är läsning, städning eller promenader. Till skillnad från hemtjänst finns det också en teknisk plattform som förser närstående med rapporter om besöket.

“Det är många konsumenter som använder tjänster för att ta hand om sig själva, oavsett om det är en personlig tränare eller något annat. Vår tjänst är något du ska använda om du vill ta hand om nära och kära”, säger Sandra Lounamaa.

Hittills har bolaget tagit in 2,1 miljoner euro i kapital och siktar nu på att ta in en större a-runda. Bland bolagets investerare finns bland annat investeringsbolaget Nidoco, liksom affärsänglar från både Finland och Sverige – där Krys medgrundare Josefin Landgård kan nämnas som exempel.

Hur ser klimatarbetet ut på Gubbe?

“Vi har en tjänst där människor möter människor, men också en digital plattform. Det skapas inte så stora mängder avfall från själva verksamheten. Men vi försöker exempelvis matcha par som bor så nära varandra som möjligt för att minska distansen som man måste resa”, säger Jonina Tiihonen, som leder verksamheten i Sverige.

Gubbe grundades av Sandra Lounamaa och Meri-Tuuli Laaksonen i slutet av 2018.

Läs mer