Sök

EQT säljer Wolt – till amerikanska jätten Doordash: “Otrolig resa”

WoltEQTMatleveranstjänst

Lars Jörnow, partner på EQT. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Finländska Wolt och amerikanska Doordash slås ihop i en jätteaffär.

Det svenska riskkapitalbolaget EQT, som investerade i Wolt redan 2016, säljer och blir storägare i det nya bolaget.

"En av de största tech-affärerna i Europa någonsin."

Nyheten om affären kablades ut sent på tisdagskvällen. Formellt är det Doordash som förvärvar Wolt och det amerikanska bolaget betalar helt och hållet med egna aktier. Wolt värderas till 7 miljarder euro, det vill säga nästan 70 miljarder kronor, i transaktionen. 

Wolt grundades i Finland 2014 av bland andra Miki Kuusi som nu är vd. Bolaget kan beskrivas som ett matleveransbolag i stil med exempelvis Foodora och Uber Eats och är nu verksamt i 23 länder och har 4000 anställda. 

Doordash är stora i USA, Kanada och Japan. 

“Doordash har byggt en otroligt verksamhet på en av de mest betydelsefulla marknaderna i världen, medan vi kommer från en litet land och redan tidigt fick vi lära oss den svåra konsten att expandera”, säger Miki Kuusi i pressmeddelandet och uttrycker förhoppningar om att bolagen ska komplettera varandra i framtiden. 

Det svenska, börsnoterade riskkapitalbolaget EQT är största ägare i Wolt. EQT gick in i bolaget redan 2016 och deltog även i den finansieringsrunda bolaget gjorde i början av 2021. 

Enligt EQT-partnern Lars Jörnow har bolaget gjort 200 gånger pengarna på sin första investering. Det skriver han i ett inlägg på plattformen Medium.

"Det är en av de största tech-affärerna i Europa någonsin", skriver han.

I en kommentar utvecklar Lars Jörnow sina tankar om affären:

“Wolt har gjort en otrolig resa på kort tid, så vi är extremt stolta över Miki och hans team idag. Vi har varit den största ägaren och en aktiv partner under den snabba expansionen, som gjort bolaget till en av marknadsledarna. När vi klev på som en av de första investerarna i A-rundan 2016 hade vi som målsättning att vara med att bygga en global vinnare inom kategorin, det är nu tydligt att Wolt uppnått den positionen”, säger han.

I och med att affären är helt aktiebaserad kommer EQT bli större ägare även i det sammanslagna bolaget. Hur stor ägarandel EQT kommer att få framgår inte av bolagens kommunikation i det här skedet. 

Wolts intäkter uppgick till 281 miljoner euro under 2020. Förlusten skrevs till 47 miljoner euro samma år. Intäkterna för Doordash uppgick till 2,9 miljarder dollar samma år. Det amerikanska bolaget gjorde också förlust, - 458 miljoner dollar före skatt. 

Som jämförelse kan nämnas att Delivery Hero, som leds av svensken Niklas Östberg och som bland annat äger Foodora, omsatte cirka 2,8 miljarder euro under 2020. 

Affären kommer att behöva godkännas av myndigheter för att gå igenom.

EQT:s investeringar har gjorts via EQT Ventures och EQT Growth.

På Wolts ägarlista finns också bland annat Iqoniq Capital, 83 North och Lukasz Gadowski, grundare till konkurrenten Delivery Hero.

En av de första investerarna i Wolt var svensk-finska riskkapitalbolaget Inventure som gick in i bolaget redan 2015. 

Läs mer