Sök

Daniel Ek satsar 1 miljard – på tyska försvars-startupen Helsing

Prima MateriaHelsing

Daniel Ek satsar på tysk försvarsstartup. Foto: Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Spotify-grundaren tar plats i styrelsen.

För strax över ett år sen stod Spotify-grundaren Daniel Ek på den digitala scenen på den finska tech-festivalen Slush. Han hade ett meddelande till entreprenörsvärlden. Han skulle satsa 1 miljard euro, motsvarande ungefär 10 miljarder svenska kronor, från hans egen plånbok på startups i Europa. Pengarna skulle satsas i så kallade “moonshoots”, bolag som skulle kunna göra ett stort avtryck och påverka mänskligheten positivt. 

Sedan dess har han byggt upp investeringsbolaget Prima Materia (du kan läsa mer om det här).

Satsar på militär utrustning

Nu investerar han, via Prima Materia, 1 miljard kronor i den tyska försvarsstartupen Helsing. Bolaget, som grundades tidigare i år av Torsten Reil, Gundbert Scherf och Niklas Köhler, värderas till 4 miljarder i affären. Helsing har utvecklat en mjukvaruplattform som med hjälp av AI skapar kartor över slagfält i realtid. Genom att använda sensorer och annan teknik som finns på militärfordon ska plattformen hjälpa militärer att snabbare identifiera hot. 

Helsings kunder ska vara stater som vill använda AI i sitt försvar men också deras underleverantörer. Bolaget poängterar dock att de bara kommer sälja sina produkter till liberala demokratier.

Första styrelseuppdraget utanför Spotify

Förutom miljardinvesteringen tar Daniel Ek också plats i bolagets styrelse, hans första styrelseuppdrag utanför Spotify. 

“Vi grundade Prima Materia för att främja ambitiös vetenskap och teknologi i aktivt samarbete med grundare som Torsten, Gundbert och Niklas”, säger Daniel Ek i en skriftlig kommentar till Dagens Industri. 

“I arbetet med styrelsen ser jag fram emot att dela mina lärdomar från att ha skalat ett techbolag i världsklass, så att Helsing kan nå sin fulla potential och ha en betydande påverkan under de kommande åren.”

Läs mer