Sök

Klarna köper Pricerunner – för drygt 9 miljarder

KlarnaCreades

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Klarna slukar Pricerunner i en mångmiljardaffär. Nu passar de på att skicka en utmaning till techjättarna Amazon, Facebook och Google.
"Ett konkurrenskraftigt alternativ", säger Klarnas produktchef David Fock.

Den svenska betaljätten Klarna blir ny ägare av prisjämförelsesajten Pricerunner. Det framgår av pressmeddelanden från både Klarna, liksom riskkapitalbolaget Creades. Pricerunner värderas i affären till drygt 9 miljarder kronor.

Genom köpet kommer Klarna-användarna att få till gång till produktrecensioner, bättre möjligheter att hitta produkter och prisjämförelser direkt i Klarna-appen, skriver bolaget.

"På Klarna strävar vi alltid efter att göra bank- och betal-upplevelsen så bra som den bara kan vara. Vi stärker konsumenter från möjligheten att hitta produkter till att betala på ett sätt som passar dem", säger Klarnas produktchef David Fock och fortsätter sen:

"Förvärvet kommer att stärka vår bank-, kort- och betaltjänst och stötta ett konkurrenskraftigt globalt landskap. Det cementerar också ytterligare att Klarna inte kommer att vara en marknadsplats, utan ett konkurrenskraftigt alternativ för detaljhandelspartners i kampen mot Amazon, Google och Facebook."

Kort men god investering för Creades

Creades skriver att försäljningslikviden efter avdrag för transaktionskostnader preliminärt uppgår till 1.059 miljoner kronor. Summan erläggs till 40 procent kontant och till 60 procent i Klarna-aktier.

Enligt Breakits uppgifter ska fördelningen på 40/60 i kontant betalning och aktier också gälla för samtliga ägare i affären med Klarna. 

Största ägare i Pricerunner är ( inför affären) H&M:s styrelseordförande och storägare Karl-Johan Persson med 31 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning från början av oktober. Riskkapitalbolaget Eequity hade 25 procent vid samma tidpunkt och Pricerunners vd Nicklas Storåkers ägde då nästan 23 procent. Investeringsbolaget Creades kontrollerade 12 procent av rösterna.

För Creades del innebär det att de efter affären äger 42.846 aktier i Klarna värda 634 miljoner kronor.

Avtalet innebär att värdet på Creades innehav i Pricerunner ökat med 228 miljoner kronor jämfört med den tidigare värderingen per den sista september i år.

"Investeringen i Pricerunner blev ovanligt kort för att vara en Creadesinvestering, men samtidigt en av de bästa i företagets historia med en reavinst om SEK 689 miljoner sedan den ursprungliga investeringen i april i år", säger Creades vd John Hedberg.

Jobbade intensivt med börsspåret

Så sent som i september i år kunde Breakit rapportera att Pricerunner var nära en börsnotering, som skulle ske någon gång innan julen. Själva planerna om att sätta bolaget på börsen kunde vi också avslöja långt tidigare.

Enligt Breakits uppgifter ska Pricerunner ha jobbat intensivt med börsspåret under hösten – innan Klarna klev in och visade intresse för ungefär en månad sedan. 

Ett uppvaktande som alltså ser ut att sluta i giftemål. Det enda som återstår nu är att Klarnas förvärv av Pricerunner ska få regulatoriska godkännanden.

Läs mer