Spotifys rapport bräcker förväntningarna

SpotifyMusik

Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Streaming-bolaget Spotifys rapport var som ljuv musik för bolagets aktieägare, åtminstone på de viktigaste punkterna.
Bolaget överträffade förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat.

New York-noterade Spotifys intäkter i det tredje kvartalet uppgick till nästan exakt 2,5 miljarder euro, eller cirka 25 miljarder kronor, motsvarande en tillväxt på 27 procent, enligt rapporten för det tredje kvartalet.

Analytikernas förväntningar låg på 2,44 miljarder euro, enligt Nyhetsbyrån Direkts rapportering. 

Rörelseresultatet bräckte förväntningarna tydligare än så. Här blev utfallet plus 75 miljoner dollar, upp från -40 miljoner motsvarande period ifjol. Analytikerna trodde på förlust även i det här kvartalet, eller närmare bestämt på -25,5 miljoner euro. 

Noterbart är att det blev förlust om man tittar längst ned i resultaträkningen. Det justerade nettoresultatet per aktie, ett mått som framför allt många amerikanska investerare tittar på, landade nämligen på -0,41 euro. Detta var klart sämre än förväntade -0,14.   

Antalet premiumabonnenter växte med 19 procent och uppgick till 172 miljoner i slutet av delårsperioden. Det var helt i linje med vad Spotify själva förutspått. 

I korten ligger fortsatt tillväxt – det är åtminstone vad Spotify prognostiserar.

Bolaget spår att antalet betalande prenumeranter kommer att öka till 177-181 miljoner i det fjärde kvartalet och att intäkterna växer till 2,54-2,86 miljarder euro. 

Läs mer