Robin Mellstrand säljer okända sökmotorn Loop54 till Fact-Finder

Loop54e-handel
En av Loop54:s medgrundare Robin Mellstrand. Foto: Press/Montage

En av Loop54:s medgrundare Robin Mellstrand. Foto: Press/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Entreprenören Robin Mellstrand säljer sitt bolag Loop54 till tyska konkurrenten.

Det har gått tio år sedan de tre entreprenörerna Robin Mellstrand, Joel Kall och Mike Odin drog igång Loop54. I grunden är affärsidén fortfarande densamma – att hjälpa shoppingsugna kunder att hitta rätt produkt på e-handlarnas sajter. Sökmotorn bygger på AI och pitchen mot e-handlarna är att konverteringen till köp ökar.

“I grunden handlar det om att vi har en teknik som kan dra slutsatser på väldigt små datamängder. I realtid analyserar vi kundernas beteende på sajten och kan utefter det personalisera deras upplevelse”, säger Robin Mellstrand.

När vi får tag i honom tidigt på torsdagsmorgonen är han lite sliten. Några timmar tidigare landade han på svensk mark efter att ha varit i Tyskland och presenterat Loop54 inför en rad av den forna konkurrenten Fact-Finders kunder.

Under gårdagen blev det nämligen klart att Fact-Finder köper Loop54 för en hemlig köpeskilling.

“Det känns fantastiskt roligt. Fact-Finder är vår motsvarighet i Tyskland och vi kommer komplettera varandra perfekt”.

Blir du snuskigt rik nu?

“Haha, tyvärr inte. Men efter att ha investerat allt vi har i bolaget och jobbat för låga löner så är det livsavgörande pengar för mig och mina medgrundare”.

Hur ser ägarbilden ut i Loop54 innan affären?

“Jag, Joel och Mike äger nästan 50 procent av aktierna. Sedan är Almi Invest och Novax (familjen Axelson Johnsons riskkapitalbolag) ganska stora ägare”.

Vad har varit tuffast under de här tio åren?

“Det är alltid mycket upp och ner i en startup men 2018 var jobbigt. Då var vi tvungna att stänga ner vårt kontor i Storbritannien efter att ha investerat runt 10 miljoner kronor. Men sedan vände vi bolaget”

Hur går det idag?

“Vi växer starkt! Förra året växte vi med runt 20 procent till drygt 30 miljoner kronor i omsättning och nollresultat. I år kommer vi visa vinst”, säger Robin Mellstrand.

Läs mer