Tokrusning när familjen Siemiatkowski tar Flat till börsen

Flat capitalBörs

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Aktien i Sebastian och Nina Siemiatkowskis numera publika investeringsbolag Flat Capital fick en flygande start när handeln inleddes på onsdagen.


Efter cirka 5 minuters handel noterades aktien i Flat kring kursen 18 kronor, och det motsvarar en uppgång med 80 procent från det erbjudande om 10 kronor som föregick notering på First North. 

Flat Capital har vid den kursen ett börsvärde om 507 miljoner kronor. 

Det kan ställas mot att bolaget har tillgångar värda cirka 278 miljoner kronor, en summa som inkluderar de cirka 93 miljoner kronor bolaget fick in netto från den emission som genomfördes i samband med notering och som också tillförde bolaget 27000 nya ägare. 

Resten av tillgångarna utgörs i princip av den aktieportfölj som innehåller andelar i totalt 13 bolag och där de tre största innehaven är Klarna, Budbee och Truecaller (hur portföljen i övrigt ser ut kan du läsa här). 

Nuvarande värdering ger Flat det man brukar kalla en substanspremie på 83 procent. Det är skyhögt om man jämför med de andra investeringsbolagen på börsen och ett mått på det stora intresset (bolaget fick in intresseanmälningar motsvarande 1,2 miljarder kronor i samband med emissionen) för att få vara med på ett hörn i Flat Capitals kommande investeringar 

LÄS OCKSÅ: Nu vill "alla" göra en Sebastian – här är stjärnorna som borde ta rygg på Klarna-grundaren

“Jag tycker att det finns många spännande investeringar att göra därute nu”, sa Sebastian Siemiatkowski, bolagets huvudägare och ordförande, på den öppningscermoni som anordnades i börsoperatören Nasdaqs regi inför onsdagens handelspremiär. 

“Vi ska definitivt investera i helt nya bolag”, sa han också och pekade på att det i princip finns två kategorier av bolag för Flat att investera i. Dels handlar det om lite mer etablerade aktörer, det vill säga bolag som redan kan visa upp tillväxtsiffror, dels handlar det om helt nystartade bolag. 

“Fortsätta att tipsa oss om nya bolag att investera i”, uppmanade Sebastian Siemiatkowski sina aktieägare på cermonin inför handelspremiären.

Premievärderingen är nog också ett tecken på att investerarkollektivet tycker att den nuvarande portföljen är försiktigt värderad i Flat Capitals böcker, något Stefan Lundell har varit inne på i Breakits podcast och i den här texten.

LÄS OCKSÅ: Här är de 13 bolag som paret Siemiatkowski tror på

Läs mer