Hemnet-utmanaren Norban stärker krigskassan i kampen mot Goliat

HemnetNorbanBostadsvisning

Arian Miller och Per Hedenmark har grundat bostadsmäklartjänsten Norban. Foto. Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Många vill utmana Hemnet och en av dessa är Norban som nu tar in ytterligare kapital för att kunna trycka på gasen, även utanför Sverige.

“Vi har fått en hysterisk efterfrågan”, säger Norbans vd och medgrundare Per Hedenmark.

Hemnet går som tåget och har något av en monopolsituation på den svenska marknaden för bostadsannonser. 

Norban heter ett av de bolagen som vill ta en bit av den kaka som Hemnet smaskar på. Utmanaren tar nu in ytterligare 34 miljoner kronor och kapitalet ska användas främst för att öka takten på bomarknaderna i Sveriges storstäder. 

“Genom att förenkla och förbättra köp och sälj av bostäder har vi fått en hysterisk efterfrågan. Vi får in cirka 10 nya bostadssäljare om dagen och har redan sålt bostäder till ett totalt värde av över 1 miljard kronor”, säger Norbans vd och medgrundare Per Hedenmark i ett pressmeddelande som skickats ut med anledning av kapitaltillskottet. 

Bolaget har hög procentuell omsättningstillväxt, men det sker från låga nivåer. Omsättningen under 2020 låg på 2,9 miljoner kronor. För att illustrera avståndet till marknadsledaren kan nämnas att Hemnet omsatte nästan 550 miljoner kronor 2020. 

Det som särskiljer Norban från Hemnet utöver storleken är bland annat den tjänst som Norban kallar Pre-Market, vilken kortfattat går ut på att säljaren själv publicerar information om sin bostad för att pejla intresset. Om och när det blir affär kommer köparen få betala mäklararvodet.

Finlands svar på Wallenberg 

Det nya kapitalet kommer från bland andra Neptunia Invest som är grundat av bröderna Johan och Mikael Karlsson tillsammans med familjen Ehrnrooth som inte sällan brukar kallas Finlands svar på familjen Wallenberg.  

En annan ny ägare är Beijer Venture, som är kopplat till börsnoterade Beijer Alma och till finansmannen Anders Wall

“Norban har en affärsmodell som helt förändrar sättet att köpa och sälja bostäder. Med hjälp av digitalisering förändrar de en gammal bransch”, säger Håkan Gustavson som är vd på Beijer Ventures.

Med de nya 34 miljonerna ska bolaget försöka öka takten ytterligare i Sverige. Men Norban vill även ta steg utanför rikets gränser, något Hemnet utan större framgång länge har försökt att göra. 

“Totalt säljs fler än 6 miljoner bostäder om året bara i Europa, vilket gör potentialen för internationell expansion enorm då dagens konsumenter har helt nya krav på digitalisering, smidighet och transparens. Norbans integrerade mäklartjänst och marknadsplats för bostäder är i en unik position att möta dessa behov”, skriver bolaget.

Norban grundades av Per Hedenmark, Adrian Miller och Daniel Bergström. Bolagets tjänst har lanserats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Lund. 

Läs mer