Sök

Zaver fixar betalningar åt bortglömda branscher – får in över 100 miljoner

ZaverfintechBetalningar

Amir Marandi är medgrundare och vd på Zaver. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Det svenska techbolaget Zaver hjälper allt från bilhallar till köksbolag att ta betalt. Nu tar företaget in kapital från bland andra grundarna till börsraketen Evolution Gaming.

Att e-handla mat, kläder och elektronik börjar bli extremt enkelt i Sverige, inte minst för att betalningen numera går snabbt.

Men på andra håll är det krångligare. 

Startup-bolaget Zaver har tagit sig an problemet med betalningar på ett sätt som skiljer sig delvis från branschjättarna Klarna och Trustly.

“Det finns färdiga kassalösningar därute. Vi bygger mer av en infrastruktur för betalningar, som är flexibel och kan anpassas till kundens behov”, säger Amir Marandi, som har grundat bolaget ihop med Linus Malmén.

Mer konkret innebär det att Zaver bygger hjärtat i betallösningen, sedan kan kunderna själva bygga sin lösning runtomkring. 

“Vi har dels en plug and play-produkt som exempelvis passar en mindre tandläkarklinik. Men större företag med tillgång till egna utvecklingsresurser använder våra API:er för att skräddarsy de köpupplevelser de själva önskar erbjuda kunderna, efter sina egna behov”, säger Amir Marandi.

Bilverkstaden en möjlig kund

Zaver vänder sig framförallt till branscher som säljer så kallade sällanköpsvaror, kapitalkrävande produkter som bilar eller ett helt kök.

“Det här är lite av en bortglömd målgrupp inom betalningar, så det är här vi börjar resan. Ponera att du ska betala för ett verkstadsbesök med bilen. Då kanske du erbjuds att antingen göra en banköverföring, eller betala med kort. Banköverföringen sker inte alltid i realtid, och kortbetalningen kan bli rätt kostsam för större belopp. Med vår betalplattform kan man digitalisera hela flödet”, säger Amir Marandi.

En bilhall som använder Zaver skulle i stället för kortterminalen ha en surfplatta som digital kassa, och betalavgiften skulle kunna bli lägre, enligt Zaver-grundaren.

Nu plockar fintech-bolaget in 114 miljoner kronor i nytt expansionskapital från en rad prominenta namn, bland andra:

  • Familjen Wattin via Inbox Capital

  • Fredrik Österberg och Jens von Bahr, grundare till bettingbolaget Evolution Gaming

  • Magnus Rausing, arvinge till Tetra Pak.

  • Joen Bonnier, partner på riskkapitalbolaget Atomico

  • Tom Dinkelspiel, storägare i nätmäklaren Nordnet

  • Fabian Hielte, Maximilian Hobohm och Johannes Hobohm, alla delägare till Ernström-gruppen

  • Bo Mattsson, grundare av Cint och VC-bolaget J12

Pengarna ska användas till bland annat geografisk expansion, där Zaver just nu bland annat tittar på Tyskland.

Redan förbi fjolåret

“Det finns många länder i Europa där betalningar är väldigt eftersatt, inte minst för kapitaltunga produkter. Flera av de vertikaler vi initialt vänder oss till är större än den klassiska e-handeln, så potentialen är enorm”, säger Zaver-grundaren.

Än så länge är Zavers omsättning relativt blygsam. Under 2020 hade bolaget intäkter på 4,1 miljoner kronor med en förlust på 5,3 miljoner.

“Jag kan säga så pass mycket som att vi redan i september i år hade dubblat fjolårets omsättning. Nu när vi fått in ännu mer kapital ska vi bland annat utforska B2B-spåret mer och utveckla produkter för betalningar där. Där finns det också många bortglömda branscher och ett stort behov av förbättring”, säger Amir Marandi.

Zaver har idag 17 anställda och kontor i Stockholm. 

Läs mer