Sök

Victoria Wagman blev inhyrd för att bygga om webben på 46Elks – nu tar hon över hela bolaget

46ElksSMS

Victoria Wagman är ny vd på 46Elks. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Techbolaget 46Elks växte med 35 procent i fjol när allt fler företag ville skicka sms till sina kunder.
Nu blir Victoria Wagman ny vd då hon tar över efter grundaren.
“Sms och telefonsamtal är än så länge oslagbart”, säger hon.

E-handlare, bussbolag och tandläkare – alla vill de kunna skicka textmeddelanden som de är säkra på når fram.

Ett bolag som tillfredsställer det behovet är 46Elks från Uppsala. Företaget har tagit fram en tjänst som kunderna kopplar upp sig mot för att hantera allt kring telefoni. 

“Det vanligaste är att kunderna vill kunna skicka sms automatiskt, men vi har också en del bolag som använder oss som telefonväxel. I grunden kan ju tekniken användas av alla sorters verksamheter”, säger Victoria Wagman.

Hon har jobbat på bolaget sedan 2016. Det började med ett hackathon där hon träffade dåvarande vd:n och medgrundaren Johannes Ridderstedt.

Han tyckte att Victoria Wagman verkade duktig och frågade om hon ville hjälpa till att vässa bolagets webbsida som konsult.

Det ena ledde till det andra och snart blev hon anställd.

Tar över efter grundaren

Nu, fem år senare, blir hon vd när Johannes Ridderstedt kliver över till en roll som teknikchef. 

“Känner mig pepp! Och det känns väldigt bra att hela teamet verkar känna detsamma. Jag ser fram emot att både få dyka in i de strategiska frågorna, och samtidigt jobba hands on ihop med alla på företaget och se till att alla trivs bra nu när vi ska växa ännu mer”, säger hon.

Förra året ökade 46Elks omsättningen med 35 procent till strax under 25 miljoner, med 1 miljon i vinst.

“Det beror både på att våra befintliga kunder har använt oss mer och på att nya har hittat till oss. En sak som många kunder uppskattar är att vi har egna servrar i Sverige. Det är viktigt för många kunder som vill vara säkra på exakt hur datan sparas och hanteras. Sedan är vi extremt tillgängliga, nästan in absurdum. Det går att ringa oss och få svar av en kunnig tekniker”, säger Victoria Wagman. 

De mest kända jämförbara bolagen, som dock är enormt mycket större, är amerikanska Twilio och svenska Sinch. 

Både Twilio och Sinch har mångmiljardvärderingar – men samtidigt finns det en del som ifrågasätter om sms och telefoni verkligen kommer att hålla i framtiden. Vad gäller privata konversationer har till exempel Whatsapp och Facebook Messenger tagit stora marknadsandelar från sms.

Sms har fördelar för samhället

Victoria Wagman säger att sms:et har en rad styrkor som ibland glöms bort.

“Vilket syfte det skulle fylla att byta ut sms? Skulle det bli lättare för slutanvändaren? Skulle det bli lika tillgängligt som med sms? Sms når även ut till äldre och du slipper förhålla dig till ifall mottagaren har just den app som för tillfället är mest populär”, säger hon och fortsätter:

“Sedan finns det också ett större perspektiv: Vad vill vi leva i för samhälle? Genom vilken kontext vill vi kommunicera? Genom operatörer som också har ett tydligt samhällsuppdrag eller genom företag där mottagaren är produkten? Sms och telefonsamtal är än så länge oslagbart eftersom nästan alla har tillgång till en telefon. Dessutom kostar det mer än mejl vilket begränsar spam, vilket i sin tur leder till att vi ger sms:en mer uppmärksamhet”, säger hon.

46Elks är ett av 99 bolag på Breakits lista över Sveriges hetaste scaleups 2021. Läs hela listan här! 

Läs mer