Sök

Kappahl har sålt nästan allt i hajpat miljöbolag

H&MKappahlKlimathotet
Kappahls kommunikationschef Charlotte Högberg. Foto: Arkiv/Press/Montage

Kappahls kommunikationschef Charlotte Högberg. Foto: Arkiv/Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Klädkedjan Kappahl har sålt nästan hela sitt innehav i den noterade textilåtervinnaren Renewcell.

Avyttringen skedde bara någon månad efter att bolaget skrutit om delägarskapet i ett pressmeddelande.

Renewcell förfogar över en metod som härstammar från ett KTH-projekt och som gör det möjligt att återvinna klädesplagg och framställa återvunnen textilråvara.

Kappahl investerade i Renewcell via en riktad emission under 2019, alltså bara för cirka två år sedan. Hösten 2020 noterades Renewcell på Stockholmsbörsen lista för tillväxtbolag, First North. 

Sålt nästan allt

Nu framgår det av en uppdatering från ägardatatjänsten Holdings att Kappahl under september sålt 170.000 aktier i återvinningsbolaget, en försäljning som bör ha inbringat nästan 40 miljoner kronor. Kappahl hade vid månadsskiftet kvar knappt 18.000 aktier. 

Försäljningen gjordes bara några månader efter att klädkedjan i ett pressmeddelande den 5 maj gjort en stor sak av att bolaget är delägare i Renewcell vars produkt Circulose ingick i en vårkollektion från klädbolaget. 

“Sedan 2019 är Kappahl delägare av Renewcell för att stödja en snabbare utveckling av teknik för hållbara processer. Beslutet att vara aktiv i Renewcells utveckling är en del av Kappahls engagemang för att nå de högt satta hållbarhetsmålen”, skrev Kappahl i början av maj. 

På frågor gällande varför Kappahl har sålt svarar kedjans kommunikationschef Charlotte Högberg att Kappahl gick in i Renewcell 2019 när bolaget “behövde kapital för att utveckla lösningar som är viktiga för vår bransch” och att Renewcell sedan dess nått en stark finansiell position. Renewcell tog in 800 miljoner i samband med noteringen under 2020. 

Säljer men tror på bolaget

Kappahl ska använda pengarna från affären till andra investeringar, dock oklart vilka. 

“Vinsten från försäljningen kommer vi att investera i andra viktiga innovationer. Vilka dessa blir kvarstår att se”, säger Charlotte Högberg till Breakit. 

Hon bedyrar att inget missnöje, eller liknande, med produkten från Renewcell ligger bakom beslutet att sälja aktier i bolaget. 

“Vi fortsätter att tro på och stötta Renewcell med en mindre ägarandel och genom att vi köper deras viskos”, säger hon. 

Grundades 2012

Renewcell, som grundades 2012, har ett börsvärde om 6,4 miljarder kronor. Omsättningen är ännu blygsam och bolaget befinner sig i en uppskalningsprocess. I somras fick Renewcell miljötillstånd för den planerade textilåtervinningsverksamheten på Ortvikens industriområde i Sundsvall.

H&M, som är bolagets näst största ägare med drygt 10 procent, har åtagit sig att köpa produkten Circulose under fem år med start 2021. Volymerna kommer öka successivt och i slutet ska årsvolymen uppgå till 10000 ton. 

Bland bolagets grundare hittas KTH-professorerna Mikael Lindström och Gunnar Henriksson. Duon forskade på sätt att producera bioetanol genom att sönderdela cellulosa. De märkte att deras metod lyckades sönderdela cellulosa i bomull och viskos och på den vägen är det. Största ägare är finansmannen Malcolm Norlin (via bolaget Girincubator AB) med nästan 13 procent av aktierna. 

Läs mer