Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Esgaia ska göra det lättare att pressa bolag att bli mer hållbara

Simon Kristiansson, Anton Ljung och Frida Femling. Foto: Pressbild
Simon Kristiansson, Anton Ljung och Frida Femling. Foto: Pressbild

Deras mål: att bolagen med störst hållbarhetsutmaningar ska ägas av de bästa investerarna. ”Om aktiva och duktiga investerare hjälper dem så kommer vi i snabb skala nå förbättring”, säger medgrundaren Anton Ljung.


Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Hållbarhet blir en allt viktigare faktor för såväl konsumenter som samhället i stort och allt fler bolag ställer om mot mer klimatvänliga affärsmodeller. Parallellt med detta har frågan om hållbarhet seglat upp högre på investerarnas radar. 

Har du en stor portfölj kan det dock vara svårt att ha koll på hur hållbara dina investeringar egentligen är (vilket såklart också kan vara en utmaning vid mindre ägande). 

Esgaia är ett bolag som vill hjälpa investerare och fondförvaltare att få bättre koll på – och minimera hållbarhetsriskerna – i sina portföljbolag. Om fler investerare blir mer aktiva i sitt ägande och satsar på ESG (Environmental, Social and Governance) tillförs mer kapital som kan sätta press på bolag att satsa hållbart och ställa om. 

Allting började med att Anton Ljung, som har en bakgrund från fondförvaltning, tyckte att det var för krångligt att överblicka hållbara investeringar. 

”Vi investerade i andra fonder och samlade in vad de gjorde på hållbarhetsområdet. Vi fick Excelfiler från förvaltarna som ofta var ofullständiga och röriga, jag ville hitta ett bättre sätt att samla in det här för att öka transparensen”, berättar Anton Ljung. 

Han kontaktade sina två vänner från hemstaden Halmstad, dataingenjören Frida Femling och Simon Kristiansson som har bakgrund från IT-arkitektur och webbutveckling. Tillsammans grundade de Esgaia. 

Sämsta bolagen ska ägas av de bästa

Anton Ljung beskriver Esgaia som ett projekthanteringssystem inom aktivt ägande där förvaltare själva kan sätta upp mål och mata in och samla data om arbetet med hållbarhet i sina portföljbolag. Plattformen är automatiserad och genererar sedan rapporter och data som kan delas med andra investerare och andra intresserade. Tanken är att plattformen ska göra det enklare att följa och arbeta med frågor kopplade till exempelvis arbetsrätt, mänskliga rättigheter och klimatförändringar. Här kan du även fördela arbetsuppgifter inom dina investeringsteam och samla relevant information som möten och mejl.

”Vi vill att bolagen med de största hållbarhetsutmaningarna ska ägas av de bästa investerarna. Om aktiva och duktiga investerare hjälper dem så kommer vi i snabb skala nå förbättring”, säger Anton Ljung.

Esgaia har funnits i betaversion i Sverige och Norge under ett år och lanseras nu i bredare skala. Hittills har investerare som tillsammans förvaltar över 235 miljarder euro anslutit sig till plattformen och bland kunderna finns Storebrand Asset Management och Länsförsäkringar. 

Tar in pengar från Wellstreet 

Nu kliver investmentbolaget Wellstreet in och satsar på Esgaia. Anton Ljung vill inte uppge hur mycket pengar det rör sig om men säger att Wellstreet investerar ett antal miljoner kronor. 

Armando Coppola, partner och fondförvaltare på Wellstreet, säger att Esgaia är byggt för att möta den globala marknaden. 

“Som privatperson sparar jag som många andra i fonder på kort och lång sikt. För mig är det viktigt att de fonder jag investerar i ges möjlighet att prestera så bra som möjligt och arbetar aktivt med hållbarhet. Här ser jag att Esgaia verkligen gör nytta, vilket de bevisat genom att på kort tid etablera sin plattform hos några av de största fondbolagen”, säger Armando Coppola. 

Esgaias omsättning är ännu på låga nivåer men nu ska bolaget skala med sikte på Norden och Europa. 

”Nu blir det fullt fokus på marknad, affärsutveckling och sälj. Vi ser ett stort intresse från Storbritannien där det finns nya regelverk som kommer att öka intresset”, säger Anton Ljung.

Läs mer