Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Aegirbio faller brant efter “statusuppdatering”

Martin Linde, vd Aegirbio. Foto: Press/Faksimil/Montage
Martin Linde, vd Aegirbio. Foto: Press/Faksimil/Montage

Dynamic Codes budgivare har inte det lätt.

Aegirbio faller ytterligare på börsen efter en uppdatering som omfattar en ny större order i Indien, men också besked om förseningar och en prognos under bolagets egna förväntningar.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Hälsovårdsbolaget Aegirbio gick på torsdagsmorgonen ut med en uppdatering motiverad av “den senaste tidens uppgifter i media”.

Det som får räknas som positivt för bolagets och aktieägarnas del är att Aegirbio har fått en order från en indisk distributör avseende det svenska bolagets salivbaserade covid-test. Bolaget specificerar inte hur mycket ordern är värd, men säger att den omfattar 20 miljoner test.

Men det hjälpte inte. Aktien har i skrivande stund fallit med 23 procent på torsdagen, sannolikt på grund av bolaget även ger ett par beska besked. 

Förseningar

Utöver att Aegirbio vittnar om utdragna processer för att få vissa av bolagets produkter godkända hos myndigheter i Europa och USA, och utöver att bolaget pratar om prispress för antigentester, så skriver de att “redan konfirmerade order” i Asien och Fjärran Östern har skjutits upp en till sex månader på grund av “den försening som registreringsprocessen orsakat/orsakar i de olika länderna”. 

Dessutom avslöjar Aegirbio att omsättning under det tredje kvartalet kommer att ligga på cirka 40 miljoner kronor. Det är en stor ökning från motsvarande period i fjol och från första halvåret i år, men samtidigt “något efter vår interna prognos”, som vd Martin Linde skriver. Vad den interna prognosen låg på berättar inte bolaget. 

Värdefall

Aegirbio har nu ett börsvärde på 1,5 miljard kronor – en minskning med 68 procent sedan budet på Dynamic Code presenterades i mitten av september. 

När budet presenterades låg det på 172 kronor per aktie i Dynamic Code som är listat på handelsplattformen Pepins. Av den summan var 15 kronor kontant ersättning och resten skulle ges i form av nya aktier i Aegirbio där utbytesförhållandet var baserat på en kurs om 260 kronor i det noterade bolaget. 

Villkoren innebär kortfattat att man får 0,6 aktier i Aegirbio per aktie man äger i Dynamic Code plus 15 kronor i cash. 

Med nuvarande kurs kring 91 kronor är budet värt 70 kronor i Dynamic Code och det värderar nu hela bolaget till drygt 600 miljoner kronor, en minskning med nästan 900 miljoner från när det presenterades. 

Fyra ägare, med drygt 50 procent av aktierna i Dynamic Code, har redan tackat ja till affären. Men om inte Aegirbio får in motsvarande 95 procent av aktierna har dessa en möjlighet att backa från affären.

Läs mer