Agrilogik tar in miljonrunda från matentreprenören Peter Enberg

Breakit - Agrilogik tar in miljonrunda från matentreprenören Peter Enberg

Grundarna Johan Haglund och Filip Celander. Foto: pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Lantbrukstjänsten Agrilogik tar in 2,5 miljoner kronor för att erbjuda så kallad gödselseparation till småbönder runt om i landet. Mannen bakom varumärket Kung Markatta tar nu 20 procent av ägandet i bolaget.

“Det är otroligt roligt, inte minst för att Peter har värdefull kompetens från livsmedelsbranschen. Men det innebär också att vi kan gasa på med försäljningen”, säger Filip Celander, som är vd på Agrilogik.

Bolaget, som sitter på Malmöinkubatorn Minc, har utvecklat en maskin som mekaniskt separerar den blöta delen av gjödseln från den fasta delen. Den fasta delen består av fibrer av gräs som djuren inte har smält ordentligt. Efter separationen kan det återvinnas som bäddmaterial för djuren. Den blöta delen används som vanlig gödsel.

Agrilogik skiljer sig från konkurrenterna genom att erbjuda en mobil maskin som kan köras mellan gårdar. På så sätt kan många mindre gårdar dela på kostnaderna för en separationsmaskin.

“Vi riktar oss primärt mot svenska mjölkbönder. Just nu har de flesta inte så mycket investeringsmedel och att ha en sådan maskin på sin egen gård kostar en del. Vi erbjuder istället en abonnemangstjänst”, säger Filip Celander.

För att vidareutveckla tjänsten har bolaget nu tagit in Peter Enberg som delägare. Han är även delägare i livsmedelsbolaget Kung Markatta sedan 12 år tillbaka och sitter i bolagets styresle.

Peter Enberg blir även aktiv i bolaget på deltid och kommer jobba med affärsutveckling och försäljning.

“Jag gillade företaget direkt. De hade svar på de viktiga frågorna: vem ska köpa vad och varför? De förbättrar lönsamheten hos svenska mjölkbönder samtidigt som det uppstår en miljövinst. Självklart vill jag vara engagerad i en sådan verksamhet”, säger han.

“Vi har redan gjort besök ute på gårdarna tillsammans. Peter ska nog få sina stövlar leriga”, säger Filip Celander.

I investeringsrundan värderas bolaget till 12,5 miljoner kronor.

Agrilogik grundades 2014 men har inte presenterat några redovisningssiffror än.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Peter Enberg har grundat Kung Markatta. Det stämmer alltså inte, utan han och två kompanjoner köpte bolaget 2004.

Läs fler artiklar
LÄS MER