Nobbade drakarna – nu satsar Spotifyveteranen på Irriot: “Varit extremt”

Irriot7DDHållbarhet

Grundarna Alex Palin och Johan Wendt samt trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Grundarna hade is i magen och sköt ned investerarna i Draknästet. Nu stänger de en ny kapitalrunda med ett gäng tunga profiler.

“Självklart är vi glada att få in kapital i bolaget till en värdering som vi ser som rimlig”, säger Irriots medgrundare Johan Wendt.

De behövde verkligen pengarna – men valde ändå att tacka nej till tungviktarnas bud i SVT:s Draknästet. Grundarna bakom Irriot vet vilken potential som finns i deras affärsmodell, och de var inte beredda att sälja sig billigt. De sköt helt enkelt ned Shervin Razans bud när han erbjöd 1 miljon kronor i utbyte mot 7 procent av bolaget till en värdering på runt 14 miljoner kronor.

”Vi var där för att få stålar och vi tog det på stort allvar eftersom vi verkligen hade kniven mot strupen. Men vi har tagit in lite pengar innan och gjort det till högre värdering än så”, har Irriots medgrundare Johan Wendt tidigare förklarat. 

Efter programmet fortsatte jakten på investerare till “framtidens bevattningssystem”, för det är precis det Irriot satsar på. Bolaget har skapat en trådlös och automatiserad lösning som sparar in både vatten och arbetstimmar. Genom smarta sensorer, data och mätteknik räknar systemet ut och sköter bevattningen. Enligt Irriot kan deras system minska vattenkonsumtionen med upp till 50 procent och öka skördarna med runt 30 procent. 

Bakom Irriot (som förövrigt står för IRRigation Internet Of Things) finns Johan Wendt tillsammans med Mikhail Yurievich och Alexander Palin

Tar in 3 miljoner kronor 

Johan Wendt berättade för någon vecka sedan att investerarna direkt började att knacka på dörren efter Draknästet och att de var på G att stänga en kapitalrunda. 

Och nu är det klart. 

”När det kommer till investerare så har det varit extremt, ett tjugotal har erbjudit sig att gå in och sju var beredda att ta hela rundan. I slutändan valde vi att gå vidare med Seven District Development (7DD) vars medgrundare vi haft en dialog med under 2 år”, berättar Johan Wendt. 

Irriot tar in 3 miljoner kronor från 7DD som är ett investmentbolag som grundats av sex entreprenörer, bland annat Anders Jacobson som grundat bolag som Blue, Crosslight Partners och Arctos Equity Partner. I gruppen ingår även Niklas Ivarsson som tidigt var med och byggde upp Spotify och förhandlade fram tidiga licensavtal för den blivande techjätten. Niklas Ivarsson var barndomsvän med Spotify-grundaren Martin Lorentzon och har tidigare berättat för Breakit om avhoppet, sin investeringsverksamhet och introt som säkrade Spotifys framtid.

“Kommer accelerera vårt bolagsbygge”

Johan Wendt har tidigare flaggat för att investerare varit beredda att dubbla den värdering de erbjöds i Draknästet. Nu, när dealen är i hamn, vill han inte avslöja värderingen men uppger att den är betydligt högre än den de erbjöds i tv-rutan. 

“Självklart är vi glada att få in kapital i bolaget till en värdering som vi ser som rimlig men folket bakom investeringen står för oerhört mycket kompetens som kommer accelerera vårt bolagsbygge”, säger Johan Wendt. 

Irriot är på intet sätt bunden till någon speciell marknad. Deras bevattningssystem säljs såväl mot den svenska marknaden som till Egypten och Saharaöknen. 

”I Sverige har vi förhållandevis gott om vatten men det som kostar pengar här är arbetskraften, vilket vi sparar in mycket pengar på, och i Egypten är arbetskraften billigare men vattnet bristvara”, berättar Johan Wendt. 

Anders Jacobson, en av grundarna till 7DD, ser goda förutsättningar för Irriots internationella expansion.

“Vi hoppas kunna bidra till att accelerera utvecklingen genom att vara ett aktivt bollplank i såväl det övergripande strategiska arbetet som med internationella kontakter och nätverk”, säger Anders Jacobson. 

Läs mer