Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Blanche Stories – “Det kommer att explodera”

Beatrice von Schwerin, Lisa Leuhuse, Blanche Stories. Foto: Pressbild/Montage
Beatrice von Schwerin, Lisa Leuhuse, Blanche Stories. Foto: Pressbild/Montage

Erotik-appen Blanche Stories fyller på kassan för att skala upp.

“Det är en bransch som växer och vi är bara i början av det. Det kommer att explodera”, säger medgrundaren Lisa Leuhusen.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

En vinterkväll på Dramaten mynnar ut i ett möte med en spännande främling i stolen bredvid. I takt med att skådespeleriet på scenen skruvas upp triggas också rösten i mitt öra. Ett viskande samtal leder till en smekning. Leder till förväntningar. Leder till upphetsning och ett hett och intensivt möte i en undangömd vrå på Dramaten medan pjäsens sorl fortsätter i bakgrunden. 

När jag sitter på t-banan på väg hem och lyssnar på storyn kan jag inte låta bli att undra hur många andra kvinnor (och säkerligen män) som sitter och lyssnar på liknande material. Sextech, och erotiska ljudböcker, är hetare än någonsin och på senare tid har flera nya spännande bolag etablerat sig på den svenska marknaden. 

“Helt utan krav, förväntningar eller motprestationer viskar vi varsamt i ditt öra, allt du vill höra”. 

Så beskriver Blanche Stories sig själva, och det är just en av deras författare som viskar heta saker i mitt öra den där kvällen hem på t-banan. 

Allting började med att Beatrice von Schwerin, som arbetat inom filmbranschen i USA, saknade den här typen av material. 

“Jag undrade varför det inte finns innehåll för kvinnor som kvinnor vill ha. Och är man producent tar man tag i det själv”, säger Beatrice von Schwerin.

Och det gjorde hon. Väl hemma i Sverige hoppade Lisa Leuhusen och Catja Löfgren på idén och tillsammans grundade de Blanche Media som står bakom den audioerotiska appen Blanche Stories som lanserades i början av året då de var först ut på banan. 

Fyller kassan 

Blanche är i full gång med att bygga ett ljudbibliotek med fokus på kvinnlig njutning, vilket innefattar allt från romantiska berättelser till guider och lockande erotiska noveller. 

De har hittills tagit in runt 3,6 miljoner kronor (ägarlistan hittar ni här). 

“Hittills har det största fokuset, och de pengar vi tagit in, legat på att skapa innehåll som vi står för och tycker har hög kvalitet. Vi har knutit till oss både kända och okända röster och författare”, säger Lisa Leuhusen. 

Bland de som läser finns namn som Flora Wiström, Lina Forss och Saga Stigsdotter.

Blanche tog nyligen in 1,5 miljoner kronor från nya och befintliga investerare. På listan hittar vi namn som Patrik Tillman, Catharina Pousette och Niklas Borg

“Det här bolaget har till 70 procent investeringar från kvinnor vilket varit jätteviktigt för oss, och vi har en kvinnlig ledning. Men vi vill såklart även att män ska arbeta med bolaget, vilket de också gör”,  säger Beatrice von Schwerin.  

Pengarna ska användas till att fortsätta bygga biblioteket och utöka satsningarna på marknadsföringen. 

Lyssnarna betalar en månadsavgift för att få tillgång till biblioteket och Blanche ersätter alla sina kreatörer. De vill i nuläget inte avslöja några siffror över hur det går men uppger att intresset är stort från både lyssnare och författare. I dag ges berättelserna ut både på svenska och engelska och bolaget inledde nyligen ett samarbete med Lustförlag, ett av skandinaviens största förlag när det kommer till erotisk litteratur.

“Det finns stora missförstånd”

Grundarna menar att den här satsningen är ett sätt av avstigmatisera kvinnlig lust och ett sätt att ge kvinnor möjlighet att uppleva och prata om sin njutning. Blanche har hittills inte lagt så mycket pengar på marknadsföring men ska nu skruva upp tempot. 

Just marknadsföringen kan dock vara knepig inom den här genren och Blanche har i likhet med andra aktörer i branschen haft problem med att annonser plockas bort från sociala medier. 

“Det är utmanande att göra annonsering i den här genren. Man blir bedömd för att vara en produkt man inte är. Det finns stora missförstånd om vad erotik är och vad som går under den fanan. Men jag tror att folk börjar att förstå mer och mer”, säger Lisa Leuhusen. 

De är övertygade om att sex-tech bara är i sin linda ännu. 

“Vi tycker att det är roligt att det finns konkurrenter och vi breddar branschen gemensamt. Det är en bransch som växer och vi är bara i början av det. Det kommer att explodera”, säger Lisa Leuhusen. 

Nyfiken på vilka som investerat i sextech-bolagen? Kolla in vår kartläggning! 

Läs mer