Techprofilen till attack mot Klarna-bossen: Han håller på med greenwashing

Klarna Qliro e-handel
Techprofilen till attack mot Klarna-bossen: Han håller på med greenwashing

Breakit

Lena Apler vilar inte på hanen och flaggar samtidigt för att hennes Collector Bank kan köpa upp bolag när den stenhårda konkurrensen på betal-marknaden nu börjar ta ut sin rätt.

På fredagen släpptes första avsnittet av Breakits nya podcast “Lundells vecka”. I podden dissekerar affärsängeln Lena Apler och Breakits Stefan Lundell de största tech-snackisarna just nu i Sverige. Och Lena Apler tvekar inte att sticka ut hakan.

I premiäravsnittet ger hon Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski en rejäl känga:

“Det känns som han håller på med någon form av social greenwashing. Klarna har ju fått ta ganska mycket stryk genom åren för inkasso, höga avgifter och annat. Nu ska man börsnotera sig och då vill man framstå som schysst”, säger Lena Apler i podd-segmentet där det infekterade bråket mellan Qliro och Klarna analyseras.

Sebastians Siemiatkowski senaste drag att lansera begreppet “hållbara krediter” och samtidigt anklaga flera av sina konkurrenter för att bygga sina affärsmodeller på svindyra blanco-lån faller inte Lena Apler på läppen:

“Blanco-lån eller konsumentkrediter är ju sak samma fast i olika format. Det går inte att fördöma vare sig det ena eller andra. Det man kan fördöma är oschyssta villkor. Men så länge man är transparent och tillämpar schyssta villkor både mot handlare och konsumenter så är det väl inga problem, säger Lena Apler som varit med och grundat Collector bank som är en av Klarnas konkurrenter.

"Klarna är pressade på hemmaplan"

Breakits Stefan Lundell hävdar att Sebastian Siemiatkowski blir allt mer pressad på hemmaplan då konkurrenter som Qliro snor åt sig allt fler lönsamma affärer från betaljätten:

“Klarna är dyrare än sina konkurrenter samtidigt som e-handlarna tycker att Klarna bryr sig för lite om dem när de har allt fokus på USA-satsningen”, säger han och fortsätter:

“I det läget tar Sebastian alla chanser som finns att trycka till sina svenska konkurrenter. När Klarna går på börsen kommer de behöva vinsterna från sin lönsamma svenska affär”.

I podden flaggas för en brutal utslagning bland betal-aktörerna – och Lena Apler räknar med att hennes Collector Bank kan plocka upp flera av bolagen:

“Det skulle jag mycket väl kunna tänka mig. En konsolidering krävs absolut, idag finns det lite för många småspelare som har svårt att bli lönsamma”, säger hon.

I premiärpodden bjuder vi också på:

# Paradox-gate – det här är bara början (hur länge kan Fredrik Wester sitta kvar?)

# Exit-depression – är det techmiljardärernas nya folksjukdom?

# Veckans starkaste köp – och värsta säljsignalen

# Breakit-grundaren får smaka på sin egen beska medicin – tvingas pudla

# Och hur kunde Tandborstkungen blåsa Lena Apler och de andra drakarna i Draknästet?

In här och lyssna – nu! Antingen här nedan eller via valfri podd-plattform – sök på "Breakits Podcast" så hittar du den med säkerhet! 

Glöm inte att prenumerera!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER