Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så mycket (lite?) tjänar Uppdrag Mats Mauri Hermundsson på succén: ”Har massa pengar”

Mauri Hermundsson. Foto: TT

De senaste åren har han gjort braksuccé på Youtube med sitt mat-program.
Men Mauri Hermundsson har inte några planer på att lämna Aftonbladet och bli entreprenör.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

Mauri Hermundsson har de senaste åren gjort braksuccé med sin Youtube-show Uppdrag Mat. I programmet åker han land och rike runt och äter mat – och gör det ofta med en kul twist. Han har bland annat varit på jakt efter landets bästa falafel, testat Sveriges dyraste pizza, gått på lyxdejt med Zara Larsson och hängt med Bianca Ingrosso.

Programmen får i regel miljoner visningar och hans kanal har över en halv miljon prenumeranter, vilket gör den till en av landets största. På Instagram har han i sin tur närmare 200.000 följare.

Men innebär detta också att Mauri Hermundsson är en av Sveriges bäst betalda youtubers?

Svaret är nej.

Anställd av Aftonbladet

Till skillnad från många andra youtubers, som driver sina kanaler som entreprenörer och således kan ta del av exempelvis alla annonsintäkter själva, så har Mauri Hermundsson byggt sin succé tillsammans med tidningen Aftonbladet.

När Mauri Hermundsson, som även vunnit Stora Journalistpriset för sina program, i veckan gästade Fördomspodden, som går ut på att programledaren Emil Persson testar ett påstående – en fördom – om gästen, så kom just det, och det ekonomiska, på tal.

Fördomen var, kortfattat, att Mauri Hermundsson innerst inne är bitter över att vara anställd och ha en lön som inte speglar hans marknadsvärde som superkändis i Sverige och på Youtube.

”Det är inte ett problem för mig, jag tycker det är värt det. Jag bryr mig på riktigt inte så mycket om pengar för att försöka köra det själv och säkert tjäna mycket mer”, svarar Mauri Hermundsson i podden.

”Det är så värt det att ha folk om löser saker åt en, att inte bära allt ansvar själv. Jag mår tillräckligt mycket piss redan för att innehållet att funka – ska jag få den bördan på mina axlar också så kommer jag rusa rakt in i en vägg. Jag trivs superbra med det. Och jag tjänar mycket mer än vad folk gör i snitt. jag har massa pengar.

 Jag tjänar mycket mer än vad folk gör i snitt

Emil Persson frågar därefter hur mycket pengar Mauri Hermundsson faktiskt har.

”Ja... Kanske en miljon? Lite drygt. Och det är jättemycket pengar, så varför skulle jag behöva så mycket mer? Egentligen?”

Han berättar därefter att han inte är inlåst i någon lång deal Aftonbladet, utan att han fortsätter där ”så länge han vill” – och att han vill fortsätta som anställd där.

Startat eget i det tysta

Tittar man närmare på det det finansiella så framgår det dock att Mauri Hermundsson i februari 2020 faktiskt startade ett eget bolag. Bolaget driver verksamhet inom tv-produktion, och en spekulation är att intäkterna är kopplade till Mauri Hermundssons övriga tv-uppdrag. Han har under året exempelvis blivit programledare för Lego Masters i Sverige.

Under 2020 omsatte bolaget 570.000 kronor med ett resultat på 443.609 kronor.

Bolaget hade vid årsskiftet 620.000 kronor i kassan.

Sett till taxerad inkomst tjänade Mauri Hermundsson 460.659 under deklarationsåret 2020 (vilket avser inkomster för 2019).

Siffrorna kan jämföras med exempelvis Youtube-stjärnan Therese Lindgren, vars bolag 2020 hade en omsättning på 19,3 miljoner kronor och gjorde en vinst på 15 miljoner kronor. Youtube-stjärnorna Joakim och Jonna Lundell omsatte i sin tur 11 miljoner kronor under 2019 och gjorde en vinst på 2 miljoner kronor.

Läs mer