Sök

Svenska fintech-bolaget Qred i miljardaffär – “Vi ska 5-dubbla omsättningen”

Qredfintech

Emil Sunvisson. Foto: Press/Istockphotos.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Riskkapitalbolaget Nordic Capital går in tungt i uppstickaren Qred.
“En fantastisk affär för oss”, säger Qreds vd och medgrundare Emil Sunvisson.

På måndagsmorgonen aviserar riskkapitaljätten Nordic Capital att de köper en minoritetspost i det svenska fintechbolaget Qred. Några finansiella detaljer avslöjas inte men Breakit erfar att Nordic Capital investerar drygt en halv miljard kronor i en transaktion som värderar hela Qred till över 1 miljard kronor.

“Nordic Capital köper ut flera av de mindre ägarna samtidigt som de går in med expansionskapital”, säger Breakits källa.

Qred grundades 2015 och har ända sedan starten växt snabbt. Affärsidén är att låna ut pengar till mindre företag. Modellen har sedan starten lockat ca 25 000 småföretagare i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna och Belgien. Under 2020 startade Qred även ett samarbete på den brasilianska marknaden. I dag använder cirka 12 000 småföretag Qred för att få tillgång till finansiering och kreditlösningar. 

Stark tillväxt

Omsättningen i år kommer att hamna på runt 400 miljoner kronor och verksamheten är lönsam.

“Vi har växt snabbt men hela tiden med lönsamhet vilket gör oss rätt unika i vårt segment”, säger Qreds vd och medgrundare Emil Sunvisson som säljer en del av sina aktier men han kommer tillsammans med de andra grundarna och ledningen fortfarande kontrollera en majoritet av aktierna i bolaget.

Med Nordic Capital i ryggen är Emil Sunvisson nu redo att gasa rejält:

“På tre år ska vi femdubbla omsättningen till över 2 miljarder kronor. Jag är övertygad om att vi fixar det även om kanske inte alla andra i mitt team är lika övertygade”, säger Emil Sunvisson och skrattar.

"Vi är mycket imponerande"

I en kommentar säger Nordic Capitals David Samuelsson:

“Vi är mycket imponerade av Qreds starka utveckling och nyskapande modell. Genom att identifiera ett nytt marknadssegment och kombinera det med ledande teknologi har bolaget öppnat vägen för många småföretag att växa och förverkliga sina drömmar. Studier visar att brist på finansiering är en av de största utmaningarna för småföretagare, samtidigt som varje krona som lånas ut till småföretagare ökar BNP-tillväxten, skapar nya jobb och extra skatteintäkter. Nordic Capital ser stor potential att tillsammans med Qreds ledning och grundare öka tillväxttakten ytterligare, nå fler geografiska marknader och utveckla nya lösningar för småföretagare”.

Läs mer