Billogram tar in en kvarts miljard – stor expansion på agendan

Billogram

Carl Lindberg, kommersiell chef och Jonas Suijkerbuijk, vd och grundare Billogram.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Fakturatjänsten Billogram tar in 260 miljoner från amerikanska Partech.

Nu ska bolaget gå in på sex nya marknader – och dubbla personalstyrkan.

“Efterfrågan är större än vi kan hantera”, säger Billograms kommersiella chef Carl Lindberg.

Billogram, som grundades för tio år sedan, var en av pionjärerna i digitaliseringen av pappersfakturor. Sedan dess har tjänsteutbudet breddats och nu skrivs ett nytt kapitel när amerikanska Partech, med bas i San Francisco, satsar 350 miljoner kronor i bolaget varav 260 miljoner kronor i en nyemission som tillfaller bolaget.

Därutöver har tidigare ägare sålt aktier för 90 miljoner kronor. Det handlar enligt uppgifter till Breakit om många mindre ägare, framför allt före detta anställda. 

Uppmaningen från Partech i samband med kapitaltillskottet verkar vara enkel: väx!

“Kapitalet ska bland annat användas till att expandera till sex nya marknader och fördubbla personalstyrkan”, heter det i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen.

De sex nya länderna är Norge, Finland, Irland, Frankrike, Spanien och Italien.

Partech, som tidigare har investerat i bland andra NA-KD, hyllar Billogram i pressmeddelandet.

“De upptäckte en lucka på marknaden och har därefter i det tysta byggt den mest avancerade fakturerings- och betalningsplattformen för stora B2C-företag som vill integrera fakturering, betalning och kravhantering i en och samma lösning”, säger Omri Benayoun som är partner på Partech.

Billogram hade kraftig tillväxt under 2020 och antalet signerade kundavtal ökade under fjolåret med 300 procent. Och tillväxten har fortsatt. Under första hälften av 2021 sålde bolaget för 50 procent mer än under hela förra året, enligt vd Jonas Suijkerbuijk.

"Vi upplever ett enormt momentum nu och Partech är precis rätt samarbetspartner för vidare etablering i Europa", säger han.

“Efterfrågan är större än vi kan hantera, den internationella marknaden är enorm och hittills har vi bara skrapat på ytan av potentialen inom det här området och i vår produkt”, säger Carl Lindberg som är operativ chef på Billogram.

Billogram har idag 90 anställda och tanken är att det antalet ska växa till strax under 200 innan nästa år är slut. Ökningen kommer i första hand ske i Sverige. 

"Vi söker framförallt inom utveckling, men även på den kommersiella sidan, det vill säga säljare i Norden men också med internationell erfarenhet", säger Carl Lindberg till Breakit. 

Han framhåller att Billograms ambitioner och produktlösning sedan ett bra tag går bortom digitalisering av pappersfakturan. Nu är fokuset bredare, och själva idén är att kunden ska stärka relationen med kunden via fakturan som i många fall är den enda kontakt konsumenten har med en leverantör. 

Konkret handlar det om så världsliga saker som att kunder kan få välja betalningssätt och hur fakturan ska levereras. Men det kan även handla om nya erbjudanden och om att skräddarsy betalningspåminnelser efter kundhistoriken. 

"Resultatet är att våra kunder kan minska sina kundhanteringskostnader, exempelvis för att det kommer in färre ärenden till kundtjänst, och kan öka sina intäkter och minska kundtappet", summerar Carl Lindberg. 

Hur stor ägarandel Partech får i Billogram i och med investeringen framgår inte av pressmeddelandet 

Billogram omsatte 67,5 miljoner kronor under 2020, vilket var en ökning från 54 miljoner kronor året innan. Resultatet efter finansiella poster hamnade i sin tur på minus 17,9 miljoner kronor. Motsvarande siffra året innan låg på minus 15,7 miljoner.

 

 

Läs mer