Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Träffades i stallet – nu ska Riders Positions app få dig att rida bättre

Charlotta Mantell och Mari Zetterqvist Blokhuis står bakom appen Rider's Position.

”Jag har sett vad man kan använda teknik till och började fundera över om jag kunde kombinera det med mitt hästintresse”, berättar Charlotta Mantell, medgrundare av Riders Position.


Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Ridsporten är en såväl populär som kostsam sport – och här finns gott om utrymme och intresse för nya spännande innovationer. Under de senaste åren har vi sett flera nya heta startups kliva in på marknaden, som exempelvis träningsappen Ridesum som backas av Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith Group. Intresset för ridkläder på nätet ökar också, vilket e-handelsbolaget PS of Sweden (som backas av Eequity) är ett utmärkt exempel på.

Nu ger sig ett nytt bolag in på ridbanan – Riders Position vars app ska hjälpa ryttare att förbättra sin sits och takt. Det här behövs eftersom det är viktigt att hålla takten på hästryggen för att inte förlora balansen och samspelet med din häst.

Bakom bolaget står bland annat Charlotta Mantell, som har en bakgrund som kreativ chef på Ericsson där hon var delaktig i bolagets digitaliseringsresa. 

”Jag har sett vad man kan använda teknik till och började fundera över om jag kunde kombinera det med mitt hästintresse. Jag har arbetat mycket med min egen sits och nu kan man mäta, använda sensorer och ge feedback i realtid”, säger Charlotta Mantell.  

Hon bestämde sig för att kontakta Mari Zetterqvist Blokhuis som är ridlärare, forskare och expert på sits – hon har till och med doktorerat i kommunikationen mellan häst och ryttare.

”Jag skötte om hennes fina dressyrhäst när jag var liten, det är så vi känner varandra”, berättar Charlotta Mantell. 

Med sig på resan har de även Christer Norström som grundat Racefox som utvecklar AI-lösningar och algoritmer för träning. 

Grundartrion. 

Förhindrar skador 

När du rider med mobilen i fickan samlar appen, som heter Rhythm Coach, information om dina rörelser och lämnar sedan personlig feedback i form av ljud och instruktioner för att hjälpa dig att korrigera din takt. Appen använder sig av rörelsedata som analyseras med hjälp av en taktalgoritm och lösningen passar såväl rutinerade som mindre erfarna ryttare. 

Hittills har Riders Position finansierats av grundarna samt stöd från Almi, Vinnova och UIC. 

Nu är planen att fortsätta att vidareutveckla appen, som just nu finns i trav, i fler gångarter och skala upp marknadsföringen. Appen har precis lanserats och bolaget ska tjäna pengar på en prenumerationslösning, men ser även möjligheter att ta betalt per analyserad ridtur.

”Innovationen gör det möjligt för ryttare att utveckla sin sits, som är den viktigaste faktorn för en framgångsrik kommunikationen med hästen. Det kommer att resultera i en bättre ridupplevelse för både ryttare och häst. Samtidigt minskar risken för ridolyckor och träningsskador”, säger Charlotta Mantell. 

Läs mer