Breakit och Bokpodden kör ihop – techprofilen Tuva Palm först ut

Bokpodden

Erik Wahlin, Erika Eliasson och Tuva Palm laddar inför nypremiären av Bokpodden. Foto: Matilda Andersson

Breakit

Breakit

I Bokpodden diskuterar Erika och Erik en hyperaktuell bok med en högprofilerad gäst. Första avsnittet i Breakits nya podd-samarbete handlar om Facebook och alla skandalerna.


Bokpodden läser fintechföretagaren Erika Eliasson och journalisten Erik Wahlin en aktuell bok om ekonomi, samhälle och affärer och diskuterar den tillsammans med en gäst. Den populära podden har funnits i två år, har haft en paus några månader när programledarna bytt arbete, och nu är tillbaka igen. 

Erika Eliasson arbetar i dag som styrelseledamot och rådgivare inom affärsutveckling, pr och kommunikation med fokus på fintech. Hon har 20 års erfarenhet från finanssektorn bland annat som vice vd på fintechbolaget Lendify. 

“Att läsa böcker är ett fantastiskt sätt att förstå sin samtid, omvärld och mänskligheten i stort. Det ger nya intryck och tankar vilket gör mig mer kreativ och bättre på mitt jobb”, säger Erika Eliasson.

Erik Wahlin är ekonomijournalist sedan två decennier och var fram till ett och ett halvt år tillbaka chefredaktör på Affärsvärlden och arbetar nu i eget bolag. 

Spelar in på Breakits redaktion

Nytt är också att Bokpodden nu görs tillsammans med Breakit och spelas in på Breakits redaktion i centrala Stockholm. 

“Bokpodden är en av mina absoluta favoritpoddar och då lyssnar jag ändå på löjligt många poddar. Jag är grymt taggad på att lyssna på första avsnittet av podden!”, säger Stefan Lundell som projektleder samarbetet från Breakits sida.

I varje avsnitt avhandlas alltså en bok tillsammans med en gäst. Boken är nyutkommen eller en klassiker som har blivit aktuell på nytt. Ofta är det reportageböcker som granskar de stora bolagen, eller sådant som indirekt påverkar affärsvärlden, som amerikanska presidentvalet, klimatet eller kvinnors roll i samhället. 

“Det är extremt roligt att vara igång igen och att vi gör podden tillsammans med Breakit. Den typen av böcker vi läser får inte heller alltid den uppmärksamhet de förtjänar i Sverige, så det är kul att få vara med och presentera dem för en ny publik”, säger Erik Wahlin.

Tuva Palm snackar Facebook

Första gästen i nypremiären är Tuva Palm, välkänd profil i techvärlden, som hjälpt bolag som Klarna och Nordnet att växa och idag arbetar som CPO på startupen Utopia Music och dessutom som styrelseproffs och rådgivare.

Boken som Erika, Tuva och Erik läser är ”Facebook: Den nakna sanningen” av New York Times-journalisterna Sheera Frenkel och Cecilia Kang. Den kom ut i USA i somras och publiceras i svensk översättning i morgon, torsdag den 9 september. 

I boken granskar författarna hur sociala medier-jätten gått från att vara Silicon Valleys älskling till en hyperlönsam paria, kantad av ständiga skandaler, vilket kulminerar med statskuppsförsöket i USA i början av året, då Facebook till sist beslutar att stänga av den avgående presidenten Donald Trump.

Boken bygger på öppna källor, men också på många anonyma intervjuer inifrån bolaget, och granskar hur grundaren Mark Zuckerberg i det fria ordets namn ser mellan fingrarna när extremister och populister använder koncernens plattformar för propaganda och polarisering. 

“Det man känner när man läser boken är att Facebook inte längre är ledande, utan att man håller fast vid något som inte längre är aktuellt”, säger Tuva Palm i podden. 

Hon tror ett reellt problem för Facebook är att det allt sämre ryktet gör det svårare att rekrytera de bästa ingenjörerna och utvecklarna. 

“Om man inte har jobbat med ingenjörer tror man kanske att de bara vill ha ett problem att lösa. Sådana finns också, men de flesta ingenjörer är värderingsstyrda”, säger Tuva Palm.  

Avsnittet släpps i dag onsdag den 8 september. – lyssna här!

Bokpodden finns på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.

Bokpodden

Publiceras: onsdag den 8  september 2021.

Veckans gäst: Techprofilen Tuva Palm.

Veckans bok: ”Facebook Den nakna sanningen” av Sheera Frenkel och Cecilia Kang. Svensk översättning av Emilia Fjeld. Albert Bonniers förlag.

Antal sidor: 344.

Utgivningsdatum: 9 september 2021. 

Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.

Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.

Läs mer