Sök

Fragbite satsar på e-sportliga för schack

FragbiteSchack

Foto: Skärmklipp från Fragbites Twitch-stream under noteringen.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Satsningen på den klassiska sporten kommer efter att schack under pandemin blivit populärt bland kreatörer på bland annat Twitch och Youtube.

Börsnoterade gaming- och e-sportbolaget Fragbite Group meddelar idag att de har ingått ett avtal med Sveriges Schackförbund om att starta en e-sportliga i just schack. Målet är att locka en yngre målgrupp i åldrarna 18-35 för att etablera schack som en e-sport i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.

Konkret handlar det om att Fragbite ska producera och driva sändningen av e-sportligan i samarbete med schackförbundet, som står för övrigt administration bakom det som kommer att kallas för Svenska Schackligan och som ska spelas i två säsonger per år.

"Med örat mot rälsen försöker vi identifiera vilka spel/sporter som har potential att bli en bra e-sport. Att schack vuxit explosionsartat i intresse har ingen missat. Därför är vi väldigt stolta över att kunna presentera Sveriges officiella e-sportliga inom schack: Svenska Schackligan", kommenterar Daniel Pereaux, VP E-sports på Fragbite Group.

Nyheten kan ses ur perspektivet att intresset för schack under pandemin har exploderat, inte minst efter Netflix succéserie Queens Gambit. Succén har bland annat synts i ett stort antal populära schack-kreatörer på Twitch, där bland annat svenska streamern Anna Cramling i dagsläget har över 160.000 följare.

"Den här satsningen bidrar till att schack når ut till en helt ny målgrupp på ett nytt sätt. Vi hoppas nå spelare som idag inte är organiserade i klubbar och att detta ökar intresset för svenskt schack", säger Fredrik Lindgren, Generalsekreterare Sveriges Schackförbund. 

 

Läs mer