SaaS-succén från Trollhättan säljs till Norge – “Vi har vuxit extremt starkt”

Varbi SaaS
SaaS-succén från Trollhättan säljs till Norge – “Vi har vuxit extremt starkt”

Rickard Kajson, vd på HR-Friend och Magnus Mollstedt, vd på Varbi. Foto: Pres

Tobias Blixt

Reporter

Det norska riskkapitalbolaget Viking ventures fortsätter att shoppa svenska SaaS-bolag – nu slukar man Trollhätte-bolaget Varbi.

Det norska riskkapitalbolaget Viking ventures meddelade förra månaden att de satsade på att bygga en ny företagsgrupp inom HR kallad HR-Friend – med Stockholmsbaserade Workbuster och Lundabolaget Grade. 

Nu kommer nästa förvärv till gruppen när Varbi ansluter. Breakit har tidigare berättar om bolaget som grundades i Trollhättan av Magnus Mollstedt tillsammans med John-Erik Hassel. De hade börjat arbeta på tjänsten 2008 samtidigt som en global finanskris slog hårt mot många företag. 

”Det var tufft när man försökte ringa kunder och fråga om de var intresserade av rekryteringssystem när de svarade att de skulle varsla 300 personer och undrade om vi hade stöd för det”, berättade Magnus Mollstedt då.

Sedan dess har mycket hänt och i år räknade bolaget med att nå en omsättning på 40 miljoner, med en marginal på 20 procent. 

Omsätter 100 miljoner

Magnus Mollstedt vill inte dela med sig av några finansiella detaljer men säger att samtliga delägare i Varbi kommer att följa med som delägare även i HR-Friends där Viking Ventures är majoritetsägare. Baseras på hur andra liknande SaaS-bolag värderas så borde värdet på bolaget ligga kring 4-7 gånger den årliga återkommande omsättningen.

Under 2020 låg den sammanlagda omsättningen för alla bolagen på strax över 100 miljoner kronor med 70 procent i återkommande intäkter. 

”Vi har vuxit extremt starkt inom offentlig sektor och enterprise med vår produkt. Framåt handlade det om att antingen utveckla sidoprodukter eller alternativt att samarbeta närmare med andra aktörer som redan har de produkterna”, säger Magnus Mollstedt och fortsätter.

“Det känns enorm kul att få jobba med Workbuster som vi känner väl sedan tidigare, men inte kommit i närmare kontakt även om vi levt i parallella världar i 13 år. Grade hade vi inte lika bra koll på, men vi har delat många kunder tidigare. Vi ser att det finns enorma synnergieffekter mellan bolagen.”

Inte enda som bygger HR-grupp

Den nya HR-gruppen är inte den enda satsningen på marknaden. Även riskkapitalbolaget Verdane har gjort flera förvärv kopplade till HR i företagsgruppen Talentech som bildades 2019 (senast Irecomment så sent som i januari i år). 

“Det har blivit grupperingar i branschen, företag som går ihop för att kunna leverera bredare produktportföljer till kunder. Men det är också många nya aktörer som kommer upp underifrån och det är en ständigt hög konkurrens inom branschen. Men samtidigt är det en enorm marknad med många möjligheter att växa.“

Läs fler artiklar
LÄS MER