Sök

Cdon tar in 200 miljoner – "Ska öka hastigheten och tillväxten"

Cdone-handel

Allan Junge-Jensen, ny tillfördnad vd på Cdon.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Cdon avser genomföra en riktad nyemission på 200 miljoner kronor
öka hastigheten i bolagets utveckling och tillväxt.

Marknadsplatsen Cdon plockade natten till onsdagen in 200 miljoner kronor i nytt kapital från ett antal utvalda investerare. 
På onsdagsmorgonen aviserar bolaget att nyemissionen är i hamn. 

Priset har fastställts genom ett så kallat accelererat book building-förfarande och motsvarar en rabatt om cirka 7 procent mot gårdagens stängningskurs.

Nyemissionen riktades till svenska och internationella institutionella investerare, däribland Lizard Investors, Bayberry Capital Partners, Mandatum Asset Management och Adrigo Asset Management.

De två förstnämnda, Lizard och Bayberry, är amerikanska kapitalförvaltare. Mandatum är knutet till finländska Sampo och är sedan tidigare storägare i Cdon med nästan 10 procent av aktierna. Adrigo Asset Management har sin bas i Sverige och ingår i East Capital Group. 

I ett pressmeddelande skriver Cdon att:

"Likviden från nyemissionen avses användas till initiativ för att öka hastigheten i bolagets utveckling och tillväxt, innefattande att förbättra kundupplevelsen".

Störst ägare i Cdon är Rite Ventures som ägs och drivs av bland andra Christoffer Häggblom och Josephine Salenstedt (ordförande i Cdon). Näst största ägare är ADW Capital som köpt ytterligare aktier under sommaren och som nu kontrollerar 20 procent av aktierna, enligt ägardatatjänsten Holdings.

ADW Capital har sin bas i Miami och firman drivs av Adam Wyden. Han började storköpa aktier över marknaden  i Cdon strax efter marknadsplatsbolaget blivit avknoppat från Qliro i slutet av 2020 varefter kursen steg kraftigt under de första månaderna av 2020.

I slutet av februari nådde kursen 975 kronor, något som gav Cdon ett marknadsvärde på hela 6 miljarder kronor. Sedan dess gick det sämre (nu handlas den kring 490 kronor) och när Breakit fick tag i Adam Wyden i början av sommaren, när han låg flera hundra miljoner back, var han irriterad. Han skyllde nedgången på svenska “retail ants”, det vill säga svenska “småspararmyror” som sålde och blankade aktien.

“De tekniska problemen och sådant, det är bara bullshit. Det går att fixa inom tre till sex månader. Alla tittar på aktien, och tror att sådana saker är fatalt. Men finns inga institutionella investerare här, utan det handlar om folk på twitter, och på aktiesidor, och det är så mycket bullshit. Det är små svenska myror”, sade Adam Wyden till Breakit i juni

Läs mer