Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Gunilla von Platen ska leda The Apprentice i Sverige

Foto: TT

Gunilla von Platen gör en Donald Trump i nästa TV-satsning på entreprenörer.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Entreprenörer i TV har blivit stekhett i Sverige. På SVT rullar just nu klassikern Draknästet igen och vi på Breakit har tidigare kunnat avslöja att tv-kanalen även spelar in ett reality-program där de följer Stockeld-grundaren Sorosh Tavakoli och andra heta entreprenörer i deras vardag. Dessutom blev Netflix-serien Snabba Cash, med vissa startup-inslag, en tittarsuccé med en bekräftad andra säsong.

Nu kommer nästa storsatsning i TV-rutan. Det är TV4 som meddelar att de ska sända en svensk version av The Apprentice, mest känt för sin amerikanska version med Donald Trump i spetsen (innan han blev president).

Den amerikanska versionen av The Apprentice leddes tidigare av dåvarande affärsmannen Donald Trump.

Här i Sverige blir det istället entreprenören och ängelinvesteraren Gunilla von Platen som axla stjärnrollen. Hon har bland annat grundat Xzakt kommunikation (som såldes till riskkapitalbolaget Altor 2017).

“Jag ska vara helt ärlig och berätta att jag först sa nej när jag fick frågan och bara såg Donald Trump framför mig. Istället erbjöd jag mig att hjälpa till med att hitta någon annan, men de ville ha mig så vi började ändå diskutera”, säger Gunilla von Platen när Breakit ringer upp.

“Mina vänner sa till mig att, ‘du brinner ju för entreprenörskapet så vad är problemet?’ och det gör jag verkligen. Så efter noga övervägande tackade jag ja.”

Den svenska versionen av The Apprentice ska spelas in i höst och har en tänkt premiär under våren 2022. I slutet kommer en ensam entreprenör att stå som segrare och få möjlighet att ta in Gunilla von Platen som kompanjon och investerare i sitt bolag. Konceptet går ut på att deltagarna i serien varje vecka kommer att tävla i olika utmaningar om möjligheten att få stanna kvar i tävlingen.

Gunilla von Platen har bland annat grundat Xzakt kommunikation.

“Utmaningarna kommer att ge mig chans att se deras ledarskapsförmåga och deras drivkraft. När du driver ett företag spelar det ingen roll om du är en Einstein om du inte lyckas med genomförandeskapet. Men det kommer självklart att vara svårt när en eller två ska få sparken varje vecka.”

Vilka deltagare som ska få chansen att tävla om Gunilla von Platens pengar och kunskap är inget som entreprenören själv väljer. Däremot finns det några grundkriterier för den som funderar på att söka, något som går att göra redan nu. Storleken på investeringen är inte heller något som är bestämt på förhand.

“Det ska finnas ett existerande bolag med några miljoner i omsättning och som vill ta klivet till nästa nivå men inte riktigt vet hur man ska gå till väga”, säger Gunilla von Platen.

 

Läs mer