Jacob De Geer om livet efter Izettle: “Först nu framtiden börjar klarna”

IzettleDraknästet

Till vänster Jacob de Geer med Paypals operative chef Bill Ready i samband med att Izettle såldes till Paypal. Till höger Jacob de Geer tillsammans med de andra drakarna i Draknästet.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

För fyra år sedan sålde han Izettle till Paypal.
Sedan dess har han jobbat kvar – men inte så länge till.
Nu har Jacob De Geer börjat fundera på framtiden.

“Vad säger greven då”? 

Collector-grundaren Lena Apler skämtar friskt med Izettle-grundaren Jacob De Geer på presskonferensen för SVT:s nyinspelning av Draknästet. 

“Vi har träffats flera gånger förut. Men jag blev överraskad över att Jacob är så rolig. Han är otroligt rolig, jag älskar honom”, säger hon om sin drak-kollega.

När det är dags för fotografering fortsätter skämtandet. Den här gången handlar det om att Jacob De Geer (nästan) är dubbelt så lång som Lena Apler och det ställer till bekymmer vid gruppfotot. 

Sålde Izettle för 19 miljarder 

Just humor kanske inte är något Jacob De Geer, som också driver familjegodset Stora Wäsby slott, främst gjort sig känd för de senaste åren. Utan snarare som en hårt arbetande fintech-vd. 

För elva år sedan grundade han betalbolaget Izettle och byggde upp det till en global succé. Sju år efter start kunde han och medgrundaren Magnus Nilsson sälja det för 19 miljarder kronor till amerikanska betaljätten Paypal. 

Jacob De Geer ingick i dealen. Det brukar vara standard vid bolagsuppköp att de nya ägarna vill ha kvar nyckelpersoner åtminstone några år. 

Men nu har fristen snart gått ut och Jacob De Geer har börjat tänka på framtiden. 

“Sedan sista juni har jag börjat runda av mitt engagemang i Izettle, min tid som vd är över. Dessutom lider min tid i Paypal mot sitt slut och det är dags att göra något annat”, säger han till Breakit. 

Nu blir han känd – för alla

Han har gjort några ängelinvesteringar under åren. Bland annat är han delägare i Apotea. I ett sms till Breakit förra sommaren skrev han att han var “passiv i att investera” eftersom all hans tid upptogs av Izettle. “Men Pär är en stjärna och Apotea är bäst i klassen”, kommenterade han vidare investeringen. 

Nu är läget alltså lite annorlunda. 

I höst kommer han bli känd för den bredare allmänheten när han varje torsdag kommer säga ja eller nej till entreprenörer på bästa sändningstid. Hur kommer det sig att han tackade ja till det? 

“Jag funderar fortfarande på vad jag ska hitta på efter Izettle, men jag vet att jag vill engagera mig i företagande och småföretagande”, säger han. 

När SVT ringde gick det hand i hand med de ambitionerna.

“SVT pratade om att de vill driva folkbildning inom entreprenörskap och det vill jag också. Jag vill få så många som möjligt att veta hur spännande det kan vara att vara entreprenör. När det kommer till finansieringsdelen med riskkapital så vet alla som läser Breakit hur det fungerar, men inte resten av befolkningen”, säger han.

Enligt Jacob De Geer måste Sverige bli världsmästare på att starta bolag om vi ska fortsätta vara ett framgångsrikt land i framtiden. 

“Det är något som tech har visat tydligt. Men man glömmer lätt att det finns en massa andra bolag. Förra året startades fler bolag än någonsin i Sverige, både trots och på grund av pandemin. Det är spännande att se att så många vågar hoppa och chansa”, säger han. 

"Krävs en miljon sömnlösa nätter"

I Draknästet har Backing Minds Sara Wimmercranz hållit klimat- och hållbarhetsfanan högt. Det är tydligt att hon också påverkat de andra i frågan. När Breakit frågar draken och före detta fotbollsdomaren Jonas Eriksson hur han ser på klimatfrågorna blir svaret “jag tycker som Sara”. 

Hittills har Jacob De Geer efter försäljningen av Izettle kanske främst uppmärksammats för en stor satsning på en padelanläggning i Upplands Vsby, men det är tydligt att även han funderar allt mer på hållbarhetsfrågorna. Han menar att alla måste engagera sig hårdare i frågor som förbättrar miljön.

“Det var nästan inte ett enda bolag i Draknästet som inte hade ett högre syfte med sin pitch. Idag är det svårt att starta ett bolag utan att ha ett högre syfte. Generation Z hoppar inte på ett bolag som bara är ute efter att tjäna pengar”, säger han. 

Men det är också tydligt att den som förväntar sig en investering av Jacob De Geer också måste vara beredd att jobba mycket hårt. 

“Man ska klara en miljon sömnlösa nätter”, säger han.

Läs mer