Sök

Stina Ehrensvärds Yubico rusar mot miljarden – “Förverkligat drömmen”

YubicoSäkerhet

Stina Ehrensvärd.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi har förverkligat drömmen vi hade när vi flyttade hit”.


Breakit berättade redan förra året om hur säkerhetsbolaget Yubico, som grundats i USA av Stina Ehrensvärd, sett ett rejält uppsving under pandemin. 

Yubico är främst känt för sin säkerhetsnyckel Yubikey, som gör det säkrare att logga in på olika tjänster och sajter, och bolaget omsätter hundratals miljoner kronor. På kundlistan finns bland annat Google och Facebook. 

Under förra året tog bolaget in 300 miljoner kronor från AMF pension.

“De sista åren har vi inte bara har vunnit de stora internetbolagen, utan också många stora Fortune 500-bolag. Vi ser också att fler länder i Europa har börjat använda Yubikeys inom sina myndigheter. Men jag tror att detta inte bara är tiden att skörda framgångarna med plattformen, utan också att komma tillbaka till Europa och med en stor svensk ägare i ryggen”, sa Stina Ehrensvärd då i en kommentar till Breakit.

Närmar sig miljarden  

Nu har Di Digital tagit del av Yubicos  färska bokslut

Under förra året omsatte koncernen 606 miljoner, att jämföra med tidigare 541 miljoner kronor. Det innebär att den tidigare tillväxten på över 40 procent har bromsat in. Samtidigt stiger rörelseförlusterna från 160 miljoner kronor till 194 miljoner kronor. 

Stina Ehrensvärd uppger för Di att den bromsade tillväxten beror på att kunderna numera kan betala för säkerhetsnyckeln på prenumerationsbasis vilket gör att intäkterna blir mer spridda. De ökade kostnaderna härrör i sin tur från ökade satsningar på produktutveckling och organisation. 

Stina Ehrensvärd säger att det i själva verket aldrig gått så bra för bolaget som nu, och att de räknar med att säkra beställningar till ett värde på över 1 miljard kronor i år. 

”Vi har förverkligat drömmen vi hade när vi flyttade hit: Att vinna de stora techbolagen och sätta en ny, global säkerhetsstandard”, säger Stina Ehrensvärd till Di. 

 

Läs mer