Petli rivstartar med nytt kapital – vill att du tränar din hund på nätet

Petli djur
Petli rivstartar med nytt kapital – vill att du tränar din hund på nätet

Shahin Baharan och Caroline Alupo. Foto: Kate Gabor.

Towe Boström

Reporter

”I appen sammanflätas vetenskap med teknik”, säger hundpsykologen Caroline Alupo, som är medgrundare till Petli.

Marknaden för pet-tech, det vill säga tjänster kopplade till djur, är på snabb frammarsch såväl i Sverige som internationellt. 

Här på hemmaplan har vi sett riskkapitalet flöda in i nätveterinärer som Firstvet och även försäkringsjätten Agria har insett fördelarna med en egen nätveterinär genom uppköpet av Vethem under förra året. 

Nu kliver en ny spelare in på scenen i form av svenska Petli. Bolaget har byggt en app för att förbättra relationen mellan hundar och deras hussar och mattar. 

Bakom bolaget står Shahin Baharan, med en bakgrund från bolag som Tiptapp, Sniph och senast Vethem. Han har grundat bolaget tillsammans med etologen och hundpsykologen Caroline Alupo.

Petlis mål är att hjälpa ägare att förstå sina hundar bättre. 

Shahin Baharan berättar att han fick idén under pandemin när många, inklusive hans föräldrar, skulle köpa hund. De bad honom om hjälp att efterforska vilken ras som skulle passa dem och Shahin Baharan tillbringade flera timmar med att leta kunskap och granska källor. 

“Då insåg jag hur svår den här processen måste vara för många. Det kan resultera i att de skaffar sig hundar som inte alls passar dem och som kräver mycket mer än de kan ge eller erbjuda”, säger han.

Erbjuder träning och feedback 

Och när du väl hittat din hund gäller det att kunna träna och förstå den på bästa sätt – och det är just det här som Petli ska lösa. 

Appen samlar och validerar information om hundar och erbjuder bland annat olika former av träning. Det sker genom information och videos, som skapats tillsammans med professionella hundtränare, där inspelningarna sedan kan skickas till tränare i syfte att få feedback. 

”I appen sammanflätas vetenskap med teknik. Med Petli erbjuder vi en personifiering och spelifiering som gör kunskapsutveckling och hundträning kul”, säger medgrundaren Caroline Alupo.

För det betalar användarna en månatlig prenumerationskostnad.

Tunga änglar går in 

Petli har fått med sig ett antal tunga investerare. Bland dem som satsar finns Axel Bard Bringéus som lanserade och byggde upp EQT Ventures i Tyskland och även varit global chef för marknader och expansion på Spotify, samt ängelinvesteraren John Bonten.

Summan har inte kommunicerats men det rör sig om ”ett antal miljoner kronor” där kapitalrundan övertecknades, enligt grundarna. 

Appen finns i beta-version och lanseras i större skala mot hösten. 

 “Corona har gjort att många inte kunnat gå på valpkurser. Nu kan vi nå en större skara människor med en digital produkt och demokratisera hundträning”, säger Shahin Baharan.

Läs mer

Sex-entreprenörer på Östermalm, padelhall till salu – och stjärnentreprenören med Sveriges billigaste (?) bostad

Luminar Ventures backar Buddy Pet Foods med nytt kapital

Eequitys Jessica Mattsson “Hästbranschen är lite bortglömd”

Läs fler artiklar
LÄS MER