14 fick böter på elsparkcyklar – på en halvtimme

Lime Voi Elsparkcykel
Elsparkcyklar

Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Flera vuxna som skjutsade barn stoppades.
"Det är ett märkligt fenomen".

Elsparkcyklarna har tagit över allt mer på Stockholms gator sedan de dök upp i stadsmiljön för ett par år sen. 

Nu när sommarvärmen intagit Stockholm har antalet sparkcyklar ökat och både glädjen och irritationen har stigit i samma takt.

Det har framförallt handlat om att elsparkcyklar ligger slängda eller parkeras mitt på trottoarer och gör det svårt för både gång och cykeltrafikanter att ta sig fram. Men flera rapporter om buskörningar har också kommit fram och förra veckan rapporterade Aftonbladet om "svärmar av elsparkcyklar" som kördes runt på Stockholms gator. 

Tidigare i veckan gjorde Stockholmspolisen en trafikkontroll av de omtalade fordonen utanför Slottet. Och resultaeen var häpnadsväckande.

Riskerar böter och prick i belastningsregistret

På bara 30 minuter bötfälldes 14 personer för att de inte följde trafikreglerna, framförallt handlar det om paråkning på elsparkcyklar, i de flesta fall vuxna som paråker med barn som saknar hjälm.

"Det är ett märkligt fenomen. Man inte bara struntar i förbudet att skjutsa utan bortser också helt från säkerheten", säger Fredrik Ehrström, yttre befäl på polisen på Södermalm.

"På cykel är det en självklarhet med både barnstol och hjälm, men på elsparkcyklar är det säkerhetstänket som bortblåst".

Förutom den uppenbara risken att skada sig så innebär att åka fast med att skjutsa någon på en elsparkcykel böter på 500 kronor och en prick i belastningsregistret som finns kvar i 5 år. 

Läs fler artiklar
LÄS MER