Visa slukar Tink – för 18 miljarder

TinkVisafintech

Tink-grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. FOTO: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den amerikanska betaljätten Visa köper upp det svenska fintechbolaget Tink i miljardaffären.

Betalkortsjätten Visa meddelar under torsdagsmorgonen att de betalar 1,8 miljarder euro, eller ungefär 18 miljarder kronor, för hela det svenska fintechbolaget. En prislapp som inkluderar ett incitamentsprogram för personalen på Tink. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Visa har åtagit sig att göra allt vi kan för att främja innovation och att stärka konsumenterna, allt för att stödja Europas mål om open banking", säger Al Kelly, vd och ordförande för Visa.

LÄS MER: Därför kan jätteaffären falla 

Tink har byggt en enorm infrastruktur som kopplar ihop transaktionsdata från många hundra banker i Europa. En modell beskrivs mer i detalj i den här artikeln.

Det här är inte första gången som Visa har visat ett intresse för den här typen av tjänster. Betalkortsjätten har tidigare försökt köpa amerikanska Plaid, som är en slags konkurrent till Tink, för 44 miljarder kronor. Den affären avbröts efter att amerikanska myndigheter ifrågasatte köpet.

Nu försöker Visa alltså köpa svenska Tink istället. En affär som också kommer att kräva godkännande från relevanta myndigheter.

Daniel Kjellén, vd och medgrundare på Tink, säger i pressmeddelandet att han är stolt över vad Tink har åstadkommit och att han är glad över affären med Visa.

LÄS MER: Han var förste investerare i Tink – nu cashar han in 1 miljard

"Vi har byggt något otroligt och på samma gång bara skrapat på ytan", säger Daniel Kjellen, vd och medgrundare på Tink, och fortsätter.

"Att ansluta till Visa innebär att vi kan röra oss snabbare och nå längre än någonsin tidigare. Visa är en perfekt partner för nästa steg i Tinks resa och vi är exhalterade över av det här kommer att innebära för våra anställda, kunder och framtiden för finansiella tjänster.

LÄS MER: Från bankernas hatobjekt till VIP-resa med Wallenberg – så blev Tink en succé: “Folk sa att vi skulle åka i fängelse”

 

Läs mer