Sök

Equilab växer och ökar omsättningen: “Ska vrida upp tillväxten ytterligare”

Equilab

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Equilab når ny milstolpe.


Det Göteborgsbaserade bolaget Equilab vill göra det lättare för ryttare att utveckla sin ridning och hålla kontakten med andra ryttare. Appen mäter bland annat rörelser med hjälp av AI, som ger data och insikter som hjälper till att förbättra och planera ridningen. 

Equilab grundades av Per Eriksson, Adam Torkelsson och Therese von Hackwitz och lanserades 2016. De backas bland annat av Susanne Najafis och Sara Wimmercranz riskkapitalbolag Backing Minds. 

Sverige är en stor marknad men appen går också väldigt starkt i klassiska hästländer som Tyskland, Frankrike, USA och Storbritannien. Nu meddelar Equilab att de precis passerat 1 miljon användare, det vill säga registrerade konton i appen. 

”Det är jättekul att vi fortsatt växa. Vi har stärkt upp vår position på alla håll, bland annat har vi de senaste 12 månaderna dubblat teamet”, säger vd:n och medgrundaren Adam Torkelsson. 

Hur många av de 1 miljoner kontona som är aktiva användare kan Adam Torkelsson dock inte svara på. 

“Vissa använder appen några gånger i månaden medan andra loggar sina ritter och engagerar sig i communityn flera gånger varje dag.”  

Omsättningen växer snabbt 

Equilab har växt under det gångna året och inte drabbas nämnvärt i pandemin – men de har märkt av viss effekt. Aktiviteten har minskat i vissa länder som stängde ned och man inte kunnat rida lika mycket, och ökat i andra områden där människor har fått mer tid att rida, som när de exempelvis inte behöver pendla. 

I det brutna räkenskapsåret som avlutades i juni i år slutade nettoomsättningen på 4,5 miljoner kronor. Det är att jämföra med en nettoomsättning på 1,2 miljoner kronor för 2019. 

”Vi har sett en väldig ökning och den sista skjutsen har skett under våren”, säger Adam Torkelsson.  

Equilab delar inte info om resultatet, men flaggade i höstas för att de närmar sig break even. 

”Vi har på kort tid lyckats öka både omsättning och lönsamhet. På årsbasis gör vi ett minusresultat på grund av de investeringar som vi gör för att ytterligare förbättra tekniken, de senaste månaderna har vi gått breakeven”, säger  Adam Torkelsson

Målet är att nå 90 miljoner ryttare.  

“Nästa steg är att vrida upp tillväxten ytterligare och med det kommer vi även öka utgifterna kring produktutveckling och marknadsföring”. 

Bland de ryttare som använder appen hittar vi bland annat Patrik Kittel, ett av Sveriges medaljhopp i OS i Japan. 

“Att Equilab har växt så fort inom ridsporten tycker jag är helt magiskt, det bevisar vilket sug det finns bland ryttarna efter kunskap, att lära sig mer och förstå vad som faktiskt händer under träningen. Ryttare behöver precis det här på alla nivåer”, säger Patrik Kittel. 

Läs mer