Oatly bara fortsätter upp på börsen – och stämmer nu påstådd inkräktare

Oatly Börsnoteringar Livsmedel
Oatly bara fortsätter upp på börsen – och stämmer nu påstådd inkräktare

Toni Petersson, vd på Oatly. Foto: Press

Martin Hävner

Reporter

Havremjölkstillverkaren steg kraftigt i börspremiären häromveckan. Sedan har aktien bara fortsatt uppåt.

Nu är bolaget på krigsstigen och har dragit en mindre utmanare inför rätta.

Oatlys intåg på Nasdaq i New York kan inte kallas något annat än en stor framgång för det Malmöbaserade bolaget.

Aktien steg från 17 till cirka 20 dollar under första handelsdagen och Sverige fick några nya miljardärer.

Sedan dess har deras innehav stigit än mer i värde. Aktien har nämligen klättrat nästan varje dag och den stängde på drygt 26 dollar på onsdagen – en uppgång med 30 procent sedan den första börsdagen.

Oatly, som nu har ett börsvärde om drygt 125 miljarder kronor, har inte sällan positionerat sig som en utmanare till den traditionella mjölkindustrin. En David mot flera Goliat.

Domstolsförhandlingar inledda

På onsdagen var rollerna de ombytta. Då inleddes nämligen en två dagar lång rättegång i London där Oatly stämmer Glebe Farm Foods för påstått varumärkesintrång, rapporterar Financial Times. Glebe Farm är familjeägt och har nettotillgångar värda mindre än 5 miljoner pund. 

I processen hävdar Oatly att det betydligt mindre bolaget har snyltat på det svenska bolagets renommé när det lanserade havredrycken Pure Oaty. Oatly vill nu sett försäljningen av denna dryck stoppas och söker därutöver skadestånd.

Glebe Farm Foods avvisar anklagelserna och menar att de eventuella likheterna mellan de två bolagens förpackningar var av generisk karaktär, såsom användandet av ordet “havre”. Domstolsförhandlingarna fortsätter på torsdagen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER