Spin master köpte Toca Boca – nu gör de ny spelsatsning i Sverige

Toca Boca Spin Master Spelutveckling
Spin master köpte Toca Boca – nu gör de ny spelsatsning i Sverige

Björn Johansson, Noid. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Plockar in veteran från King för att leda den nya spelstudion.

Den kanadensiska leksaksjätten Spin Master har en hel drös populära varumärken under sitt paraply, med barnsuccér som Paw Patrol och klassiska prylar som Rubiks kub och Meccano.


För fem år sen köpte de också den svenska spelstudion Toca Boca för en kvarts miljard. Det köpet verkar ha gett Spin Master blodad tand för nu ska Spin Master öppna en systerstudio till Toca Boca i Stockholm

Den nya studion heter Noid och ska ledas av Björn Johansson, med en bakgrund som Head of Studio New Games på King och tidigare som Operationell chef på Dice. 

“Spin Master sitter på en av världens mest intressanta kataloger med fantastiskt många spännande varumärken, vilket är enormt viktigt när man ska utveckla nya spel. Att få sätta ihop ett eget team för att utveckla och förädla den här skattkistan av IP:n känns fantastiskt roligt”, säger Björn Johnsson i ett pressmeddelande.

Självklart att välja Stockholm

Spin Master är börsnoterat och omsatte 1,57 miljarder dollar, cirka 13 miljarder kronor, under 2020. Av de intäkterna stod affärsområdet digitala spel för 660 miljoner kronor, med en tillväxt på 193 procent mot året innan. 

“Att vi valde just Stockholm och Sverige som plats för Noid var självklart, det finns ingen annan stad i världen som kan mäta sig när det kommer till tätheten av talang när det kommer till spelutveckling”, säger Fredrik Löving, President Digital Games på Spin Master.

Vilken typ av spel som ska utvecklas av Noid framgår inte ännu. Studion ska än så länge befinna sig i uppstartsfasen, men enligt bolaget är målet att “bygga en kreativ och nyskapande spelstudio med världen som sin marknad.”

Läs fler artiklar
LÄS MER