Kinnevik backar Superb – som får in 130 miljoner

KinnevikSuperbFoodtech

Zaedo Musa, grundare och vd Superb. Foto: Unsplash/Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

De vill bli störst i världen – nu gör de en storsatsning på Sverige och har en välfylld kassa.

Det senaste året har varit nattsvart för restaurangbranschen. Restriktioner har gjort att gästerna har tvingats stanna hemma och många krogar har jobbat stenhårt för att hitta nya sätt att hålla verksamheten flytande.

När vaccinationerna nu börjar komma igång och vi är många som ser ljuset i slutet av pandemitunneln har restaurangerna fått börja ta in fler besökare men är det en annan verklighet som möter krogägarna nu? Det tror iallafall det danska foodtechbolaget Superb som nu får in 130 miljoner kronor, bland annat från Kinnevik och nu satsar stenhårt i Sverige.

Har byggt en plattform som samlar allt

"Sättet som restauranger fungerar på har förändrats fundamentalt och fokus bör ligga på gästen", säger Zaedo Musa, vd och grundare på Superb.

"Vi menar att det enklast görs med hjälp av teknologi."

Bolagets idé är att samla alla de tekniska plattformar som restauranger använder i en enda plattform. Därför Superb byggt en tech-plattform som dels ska göra besöket mer personligt för gästerna men också ge restaurangägarna en bra översikt över vad som säljer bäst, hur teamet presterar, avbokningar, gäster som inte dyker upp och mycket mer.

Superb har vuxit snabbt – trots pandemin

Trots pandemin har Superb vuxit snabbt, förra året dubblade bolaget både omsättning och personalstyrka och med den nya investeringen kan storsatsningen på Skandinavien och framförallt Sverige fortsätta. Inom kort kommer bolaget öppna ett kontor i Stockholm och anställa 20 personer, framför allt inom sälj och marknad.

"Restaurangbranschen är fortfarande relativt underpenetrerad av teknologisk innovation och leverantörer av mjukvara är typiskt sett nationella", säger Andreas Bernström, senior investment director på Kinnevik.

"Med det som bakgrund tror vi att Superb är välpositionerade att fortsatt leverera en fantastisk lösning till deras kunder.

Superb grundades av Zaedo Musa och Martin Jensen i Köpenhamn 2017. Idag finns bolaget i Danmark, Sverige, Norge, Italien och Brasilien.

Läs mer