Sök

Denise Sandquists dejting-app Fika ska utmana jättarna i Asien: "Jag är ganska orädd"

FikaSociala medier

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Hon pratar flera språk flytande, har bott över hela världen och har redan haft flera toppjobb.

Tack vare sitt driv hittade hon även sin biologiska mamma – vilket lade grunden till hennes snabbväxande vietnamesiska dejting-app Fika.

"Det här är bara början”, säger Denise Sandquist.

Denise Sandquist har ett CV som kan få även den mest drivna personen att känna sig lat. Hon pratar sex språk flytande, har genomfört militärtjänst på försvarets tolkskola och arbetat på den svenska ambassaden i Moskva. Hon har även arbetat på Goldman Sachs, varit försäljningschef för Oriflame i Vietnam och tränat och tävlat i thaiboxning.  

Ja, ni fattar – och det slutar för all del inte där. Nu är Denise Sandquist aktuell som grundare av appen Fika, med fokus på dejting och sociala möten, som redan lockar hundratusentals användare på hemmamarknaden Vietnam. 

Denise Sandquist är hemma i Sverige när jag pratar med henne, men hon bor till vardags i Ho Chi Minh City, och adopterades ursprunglig från Vietnam när hon var liten. Hon växte upp i Stockholm och var först inställd på att bli läkare, men kände sedan att det inspirerade mer att bli diplomat. 

Hon berättar att hon inte hade en tanke på att göra lumpen, men fick tips om att försvarets tolkskola skulle vara en bra ingång till att förverkliga sina planer. 

“Det var extremt hårt och man fick verkligen pusha sig själv. Det är inte mitt mest sociala år, men det var en väldigt bra grej att göra”, berättar Denise Sandquist. 

Efter det gick hon vidare till att arbeta på Sveriges ambassad i Moskva. 

”Vid det laget var jag 22 år, lika gammal som min biologiska mamma när hon fick mig. Jag insåg att hon trots allt inte varit så gammal som jag föreställde mig då jag växte upp och jag började fundera över varifrån jag fått en del saker ifrån”. 

Frågorna ledde Denise Sandquist till Vietnam där hon besökte sjukhuset hon föddes på i hopp om att finna sin biologiska mamma. Men hon gick bet, några handlingar gick inte att få tag på. 

Hon gav dock inte upp hoppet och valde att bege sig till Kina för att studera mandarin.

“Jag ville bo nära Vietnam för att kunna åka tillbaka till dit och leta efter min biologiska mamma. Mandarin är bra oavsett om du vill jobba som diplomat eller inom business”. 

Denise Sandquist hann även med en sväng till Thailand där hon började att träna och tävla i kickboxning. 

”Min första match var mot en tjej som gått 50 fights tidigare där jag vann på knockout i andra ronden. Jag tycker det är kul att utmana mig själv och är ganska orädd, något som jag tror tagit mig långt i livet."

Fick kontakt med sin mamma

Efter att ha kommit hem till Stockholm och påbörjat sina studier på Handelshögskolan gjorde hon ett internship i Vietnam 2016 . Då bestämde hon sig för att vända sig till sociala medier och la ut en efterlysning på Facebook där hon sökte sin biologiska mamma – och responsen var överväldigande. 

“Det var en post om mig med lite foton. Den blev viral och spreds över hela Vietnam där tusentals människor delade. Jag var med i kvällsnyheterna, podcasts och på TV. Jag var så orolig och rädd att jag skulle missa någon kommentar som kunde leda till något. Det var tufft”.

Ungefär två veckor senare läste Denise Sandquists mamma om henne i en av de större tidningarna och sökte kontakt. 

“Hon ringde mig då och hade redan köpt biljetter för att åka till Ho Chi Minh City där jag var. Hon kom dit den 23 december och sedan firade vi jul tillsammans. Min vietnamesiska var inte så bra så min kompis fick översätta, men nu efter snart tre år i Vietnam kan jag prata i princip flytande”.

Det var efter den erfarenheten som tankarna om att bygga en social app började att ta fart. 

“Jag hade fått kontakt med den asiatiska kulturen och min biologiska mamma. Det hade inte hänt om inte det vietnamesiska folket brytt sig och delat så mycket”. 

Vid det laget hade hon hunnit plugga på Handels, arbetat på Goldman Sachs samt jobbat som marknadschef för Oriflame i Vietnam. Erfarenheter som skulle komma väl till pass när hon bestämde sig för att grunda sin egen startup – Fika. 

"Kan vara tabu att vara på dejtingappar"  

I dag bor Denise Sandquist i Ho Chi Minh City där hon grundat appen Fika tillsammans med Oscar Xing Luo, som har pluggat på KTH. Fika är en plattform där du både kan hitta en dejt och nya vänner, och målsättningen är att hjälpa människor skapa nya och meningsfulla relationer med hjälp av AI. 

Appen lanserade i slutet av förra året och har redan laddats ned över 350.000 gånger och samlar 140.000 aktiva användare varje månad.

Denise Sandquist berättar att dejtingkulturen i Vietnam skiljer sig från den i väst, och du börjar anses lite gammal redan om du är singel vid 25. Genom Fika vill hon skapa en trygg plattform där användarna kan utveckla relationer, med fokus mot kvinnor och deras behov. 

“Det kan vara lite tabu för tjejer att vara på dejtingappar, det kan ha lite av en hookup-stämpel. Vår marknadsföring kommunicerar mot kvinnor så att de ska känna sig trygga”. 

Alla nya användare genomgår en kontroll för att säkerställa att det inte är fejkade profiler och appen innehåller en rad features som ska göra det lättare att starta konversationer med nya människor.  

Tiktok har varit en nyckel i en tid där det blir allt svårare att nå ut organiskt på Facebook. Planen är att växa bolaget på den vietnamesiska marknaden, samla data för att utveckla AI-algoritmen och sedan skala upp globalt. 

Fika är gratis att använda, men användarna kan betala för features i appen, alltså mindre köp där de exempelvis får extra exponering eller en extra bra matchningar. På sikt kommer de även tjäna pengar på en prenumerationsmodell.

I motsats till många andra dejtingappar vill Fika att användaren ska fortsätta att använd appen även efter att de träffat sin partner. De utvecklar därför även en parversion där paren exempelvis kan uppdatera med text och bilder om sin relation. Paren kommer även att kunna använda appen för hitta luckor i sin kalender där de kan planera aktiviteter, som exempelvis restaurangbesök. Fika får i sin tur en viss ersättning från de företag som erbjuder aktiviteter i appen. 

Tuff konkurrens 

Det finns gott om konkurrenter på marknaden, exempelvis Tinder och även Bumble som låter tjejer svajpa först. Den asiatiska marknaden är enorm och flera appar gasar hårt med marknadsföringen för att vinna mark. 

Denise Sandquist menar dock att apparna inte riktigt är anpassade efter marknaden. Hon säger att Tinder uppfattas som mindre seriöst medan appen Bumble krockar med den asiatiska kulturen eftersom kvinnorna behöver skriva först. 

“Många vietnamesiska tjejer tycker inte om att skriva först. Men det finns otroligt många starka vietnamesiska tjejer och det är ett av de länder i Asien där det finns flest kvinnor på verkställande positioner”. 

Fika har inte tagit in något externt kapital – och har byggts upp under perioden Denise Sandquist arbetade som försäljningschef på Oriflame. 

Något som gett henne god kännedom om den asiatiska marknaden – och hon räknar med att fler konkurrenter kommer att ge sig in i leken. I dag utgörs bolaget av 14 personer och hon har precis börjat att arbeta heltid med Fika. 

“Det finns mycket tillväxt i Asien och särskilt i Vietnam. Många ser det och vill in på den vietnamesiska marknaden. Vi har en unik kompetens genom att vi kan kulturen, jag kan språket, har skapat mig ett bra nätverk och vet hur vi ska navigera oss fram.  Det här är bara början”.

Läs mer