Göteborg är nere för räkning (enligt vissa) – det gör mig riktigt exalterad

WellibitesLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell drog i veckan till Sveriges framsida – och vill stanna kvar för gott.

Lågt räknat har jag rullat in med tåget på Göteborgs Central 300 gånger i mitt 48-åriga liv. I onsdags var det dags igen.

Ingen ny sensationell upplevelse med andra ord. Ändå var jag både peppad och nyfiken inför de kommande 48 timmarna i rikets andra stad.

Dagen innan hade jag nämligen läst en lång artikel i Göteborgs-Posten. Reportern försökte där reda ut varför det inte skapades några unicorns och tech-miljardärer på Västkusten.

Lena Apler, en av Göteborgs få verkliga techprofiler, hade sitt svar klart: “Det är för grått och blåsigt här”.

Visserligen både blåste och regnade det när jag klev av tåget men Collector-grundaren syftade såklart inte specifikt på vädret. 

Nej, Lena Apler gav istället en målande ögonblicksbild av startupklimatet i hamnstaden.

Här saknas självförtroende samtidigt som industriella tungviktare som Volvo och SKF gjort hela stan en smula “ingrodd”.

Jag fattade absolut vad Lena Apler menade men blev ändå smått exalterad av reportaget. Här fanns ju en enormt stor outnyttjad potential. För hela Göteborg naturligtvis – men också för Breakit.

Under pandemin har vi alla tvingats in i allt snävare geografiska cirklar och ett av mina stora mål med Breakit har skjutits framåt i tiden. Målet? Att göra Breakit till HELA Sveriges tech- och ekonomisajt. Inte bara en journalistisk produkt för gänget som häckar innanför Stockholms tullar.

Det var därför jag kände mig så peppad inför mina två dygn i Göteborg. Jag såg det som en startpunkt för att odla nya kontakter och bygga nätverk med entreprenörer, investerare och andra näringslivsprofiler i stan.

Och det blev också 48 timmar av riktigt inspirerande och utmanande samtal. Kolla bara här:

Bland flera andra träffade jag vassa Agneta Olsson som för fem månader sedan tog över vd-jobbet på Almi Väst och nu verkligen gasar verksamheten, affärsängeln Niklas Ivarsson (intervju kommer inom kort!) som såg en nybyggaranda i tech-Göteborg växa sig allt starkare och entreprenören Sara Serray som har något riktigt stort på gång med sin snabbväxare Wellibites (tips till alla investerare att kolla upp!). 

Och då har jag inte berättat om Göteborgs hetaste startup-entreprenör som i sista stund bokade av vår middag. Hen återkommer jag till inom kort.

Nu ska jag bara försöka pitcha in till chefredaktör Jon Mauno Pettersson att vi ska utökad bevakning av Sveriges framsida. En sådan satsning tror jag faktiskt skulle vara en viktig del av lösningen på det ruffiga startup-klimatet i Göteborg. För att ett fungerande ekosystem inom tech, likt det som redan idag finns i Stockholm, ska kunna frodas krävs seriös och ambitiös ekonomijournalistik som en bärande del. Det är min absoluta övertygelse.

Vad Lena Apler tycker? 

Det får jag veta snart. Lunch är bokad klockan 13.00 klassiska Park Avenue (fint ska det vara). Sedan tar jag tåget tillbaka till Stockholm. 

Men jag kommer snart tillbaka.

Trevlig helg!

Läs mer