Sök

Snabba Cash-stjärnan Evin Ahmad: “Hade varit fett att bygga en unicorn”

Breakit24Live

Foto: Henrik Montgomery/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Snabba Cash-stjärnan Evin Ahmad talar ut om succéserien, sina startupdrömmar och riktar en känga mot investerarna.


Evin Ahmad är namnet på allas läppas just nu – i alla fall hos dem som följer den svenska succéserien Snabba Cash. I serien spinner författaren Jens Lapidus vidare på böckerna med samma namn och här möter startupvärlden den kriminella världen. I Snabba Cash spelar Evin Ahmad den ensamstående mamman Leya som driver startupen Targetcoah och kommer i kontakt med miljardären och investeraren Tomas Storm. 

Serien har väckt mycket uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt. 

”Jag får DM:s med frågor om jag anställer folk till Targetcoah, eller folk som vill att jag ska investera i deras bolag. Det är väldigt roligt”, berättade Evin Ahmad när hon medverkade i Breakit24Live. 

Många har även hört av sig på yrkesnätverket Linkedin – men det verkar inte vara det mest effektiva sättet att charma Evin Ahmad. 

”För mig är Linkedin typ det töntigaste som finns. Jag vet inte ens vilka som använder Linkedin, men det verkar vara mycket folk i eran bransch”. 

Inför inspelningen har Evin Ahmad bland annat tagit inspiration av riskkapitalbolaget Inventures Tatiana Shalalvand och affärsängeln Gunilla von Platen som anlitats som guider in i startup-världen. 

Evin Ahmad preppade även inför serien genom att ta en kurs på Stanford om hur man bygger en startup – där ett av de inledande ämnena handlade om att hantera utbrändhet.

“Tråkigt om det bara är vita män” 

Evin Ahmad erkänner att hon hade väldigt dålig koll på startupvärlden innan. När någon pratade om att ”resa pengar”, ta in kapital, antog hon att det var en person som rest mycket. 

Nu har hennes intresse för startups ökat rejält – och hon ser vad som behöver förändras. 

“Det var sorgligt att få reda på att mycket av riskkapitalet ofta går till vita snubbar. För att kvinnor ska få mer plats behöver vi ägande och kapital, för det är makten. Det spelar ingen roll hur många paneldebatter vi sitter i, vi måste ha ägandet”. 

Evin Ahmad öppnar även dörren för entreprenörslivet och säger även att det vore “asfett att ha en skitfet startup och bygga en unicorn”, det vill säga ett bolag som värderas till 1 miljard dollar. 

Riktar känga till investerarna 

Under inspelningen har hon även format sig en bild av entreprenörer. 

”Det jag märkt med entreprenörer är att det handlar om historien du berättar, du vill skapa en historia om dig själv. Som the american dream men the swedish startup dream. Ingen vill höra om någon som föddes med massa pengar och fick pengar av pappa och sedan byggde ett företag”. 

Hon understryker samtidigt att hon fått ett väldigt gott intryckt av alla hon träffat inom startupsektorn hittills – men riktar ett tydligt budskap till investerarna om att de måste våga investera i nya människor och inte bara dem som är nära dem själva. 

“I nya talanger och framförallt kvinnor och folk från förorten. Det finns mycket talang i förorten, men det är svårt med nätverk och kapital. Det är inte alla som har 100.000 kronor att lägga på visitkort eller startup-kapital. Jag hoppas att ni kan se potential i schyssta startups som förbättrar världen och inte försämrar den”, säger Evin Ahmad. 

Se hela intervjun med Evin Ahmad från Breakit24Live i spelare nedanför.

 

Läs mer