Ecohelix ska göra din plast mindre dum mot miljön – plockar in 20 miljoner

Almi InvestMiljöHållbarhet

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Almi Invest investerar i bolaget som vill skapa miljövänligare material.

Svenska Ecohelix vill att produkter som livsmedelsförpackningar, målarfärg och kartonger ska använda sig av mer hållbara material under produktionen. Lösningen är en metod som låter bolaget producera miljövänliga biopolymerer från restprodukter vid massatillverkning.

Vad biopolymerer egentligen är kan vara lite svårt att förklara men det är det som sedan kan förädlas för att ersätta exempelvis plaster, aluminium eller palmolja vid tillverkningen av andra produkter. 

Får in raketbränsle

Nu har bolaget tagit in 20 miljoner kronor i en nyemission för att utveckla produkten och kommersialisera sin metod. Bland investerarna finns Almi Invest Greentech som går in med 8 miljoner kronor i rundan, deltar gör också Molindo Energy och ett antal privata investerare inom clean tech-området. Det framgår av ett pressmeddelande. 

“Alla dessa användningsområden har betydande marknadspotential eftersom efterfrågan på biobaserade och hållbara produkter bara ökar”, säger Boris Gyllhamn, Investment Manager på Almi Invest Greentech.

“Dessutom ger Ecohelix massabruken en förbättrad lönsamhet då processen även väntas innebära en kapacitetsökning för bruket. Detta är ett perfekt exempel på en win-win situation genom industriell symbios.”

Målet: Att bli bäst i världen

Petri Oinonen är grundare och vd på Ecohelix, liksom uppfinnaren bakom den patenterade tekniken. Han berättar att de siktar högt med sin teknik framöver.

“Vår produkt ersätter råoljebaserade råvaror och bidrar till att lösa den globala utmaningen med att minska fossila koldioxidutsläpp. Vår målsättning är hög. Om tre år siktar vi på att vara världsledande inom utveckling och produktion av biopolymerer tack vare vår patenterade teknik, vårt aktiva partnernätverk samt våra kunniga investerare.”

Ecohelix grundades 2014 och omsatte 2019 omkring 500.000 kronor med ett resultat på 277.000 kronor.

Läs mer