Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Novax

“Endast 5 ingredienser – här är första helsvenska köttväxtalternativet”

Nu är den här– baljväxtfärsen! Det första köttväxtalternativet som till 100 procent består av svenska råvaror. Produkten har bara fem ingredienser varav en är en gnutta salt.

På Novax är man hela tiden på jakt efter nya innovationer och modiga entreprenörer som tillsammans med dem vill bidra till att minska både klimatpåverkan av matproduktionen men också innovationer och affärsmodeller som kan minska matsvinnet.

”Vi har idag två miljarder människor i världen som svälter samtidigt som två miljarder äter alldeles för mycket och slänger hur mycket mat som helst. Detta vill vi förändra”, säger Pär Warnström, ansvarig för Novax investeringar i matsektorn.

Därför är de extra stolta över deras nystartade företag Färsodlarna som just nu lanserar det första helsvenska köttväxtalternativet i svenska butiker.

”Vi startade bolaget i oktober 2020 och nu i mars släpptes vår första produkt Svenskodlad färs i butikerna”, säger Oddgeir Hole vd på Färsodlarna.

Läs mer om Novax och deras satsning på framtidens mat

Flera års utveckling bakom affärsidén

Trots att företaget är nystartat så ligger det flera år av innovation, test och utveckling bakom produkten. Idén föddes på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum utanför Upplands Väsby i Stockholm. Tillsammans med handel, kockar och lantbrukare utvecklade de innovationen från böna till färdig produkt. Resultatet blev en baljväxtfärs gjord helt på svenska råvaror och därmed utan soja.

”Idag äter vi alldeles för mycket kött i Sverige, något som varken är bra för hälsan eller klimatet. Vi på Novax har därför en ambition att hjälpa till att minska antalet köttportioner som äts i Sverige. Köttfärs är den typ av kött vi äter allra mest av i Sverige och därför var det naturligt att hitta ett schysst, gott och näringsrikt alternativ till just den produkten som första steg.”, säger Pär.

Bara fem ingredienser – varav en är en gnutta salt

Fokus har hela tiden varit att ta fram en klimatsmart produkt med 100 procent svenska råvaror – men samtidigt ta fram en produkt som smakar bra.

”Till en början hade vi en ambition om att den, precis som många andra vegetariska alternativ, skulle efterlikna köttfärs i utseende men det bestämde vi oss för att låta bli”, säger Oddgeir och fortsätter:


”Vi insåg nämligen att det fanns många negativa aspekter med det. Dels behövde vi då använda olika kemiska tillsatser för att få till utseende och färg något som blir negativt både för kroppen och klimatet. Nu består färsen av bara fyra huvudingredienser: Svensk sötlupin, åkerböna, gråärt och rester från rapsoljeproduktion. Den enda tillsatsen är en gnutta salt som behövs för att balansera upp smaken”, säger Oddgeir.

Hur stor påverkan skulle det ha om svenska konsumenter skulle byta ut en köttportion mot en portion med baljväxtfärs?
”Det skulle ha stor påverkan om vi fick många svenskar att göra det. Fyra portioner baljväxtfärs har ett totalt utsläpp på 87 gram CO2e per portion – det är ungefär 40 gånger mindre än samma mängd nötfärs”, säger Oddgeir.

Hållbart för både bonden och konsumenten

En annan unik sak med baljväxtfärsen är att man har använt sig av växter som inte odlats i stor skala på länge i Sverige.

”Dessa grödor är inte bara goda och väldigt bra rent nutritionellt, men också bra för bönderna. Sötlupin som har en näringssammansättning som påminner om sojabönan binder till exempel kväve i jorden vilket gör att den kräver mindre kvävegödsling. Kvävegödsling kan leda till utsläpp av växthusgaser och övergödning av sjöar och vattendrag", säger Pär.

Och Oddgeir fyller i: 

”Eftersom det inte odlas i stor skala i dagsläget har vi möjlighet att tillsammans med våra odlarpartners försöka bygga upp en marknad som är hållbar för alla parter på lång sikt. Det blir ett sätt för oss att hjälpa bönder att driva ett mer hållbart lantbruk.”

Läs mer om Svenskodlad färs här

Läs mer